wi-fi

Vrei o viteză mai bună de Wi-Fi? Află cum o poți obține!

Dacă Wi-Fi-ul nu funcționează la o viteză satisfăcătoare, primul impuls este să dai vina pe providerul de servicii de internet. Totuși, problema s-ar putea să fie chiar la routerul tău și o poți rezolva destul de simplu, fie prin optimizarea performanțelor dispozitivului, fie prin schimbarea lui cu unul mai performant.

O viteză scăzută a Wi-Fi-ului poate genera neplăceri întrerupând filmul pe care îl urmărești online sau făcând imposibil upload-ul de fișiere în cloud sau întârziind încărcarea unui site în browser. Dacă ai identificat aceste simptome, este nevoie de o intervenție pentru „tratarea” lor.

Identificarea sursei problemei – de ce ai o viteză redusă?

Cauzele pot fi multiple. O primă cauză și cel mai ușor de identificat sunt barierele fizice din calea semnalului. Pereții, mobilierul sau ușile dintre router și punctul de acces pot fi elementele care generează această scădere a vitezei. De asemenea, numărul de dispozitive conectate la router influențează viteza.

Moduri pentru creșterea vitezei

Poziționează routerul într-un spațiu deschis – dacă stai la bloc, poziționează routerul într-un loc care să asigure o acoperire cât mai bună în tot apartamentul. O alternativă ar fi poziționarea pe hol pentru a obține o distribuție uniformă în toate camerele.

Folosește tehnologii Wi-Fi actuale – tehnologiile evoluează și se schimbă rapid, așa că pentru performanțe optime, orientează-te către tehnologiile cele mai noi. Așadar, dacă ai un router mai vechi, care nu are tehnologiile Wireless-N (802.11n) sau Wireless-AC (802.11ac), ar fi bine să îl schimbi.

Limitează dispozitivele conectate și optimizează setările. Jocurile online și streamingul video consumă resurse considerabile, așa că, în cazul în care ai 2 dispozitive conectate pe care se fac cele două acțiuni, un al treilea dispozitiv va beneficia de o viteză redusă. Unele routere au funcțiile QoS (Quality of Service) care permit utilizatorului să limiteze accesul anumitor aplicații.

Instalează un range extender pentru creșterea ariei de acoperire. Acest pas este benefic pentru situațiile în care sunt spații mari de acoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *