10 scurtături ale tastaturii care îți fac viața mai ușoară

tastatura-laptopO utilizare eficientă a tastaturii poate crește productivitatea, iar dacă lucrezi de pe laptop zilnic, este vital pentru a-ți putea îndeplini task-urile mai repede și mai bine. Ne gândim la productivitatea ta, așa că am făcut un top al celor mai importante 10 scurtături ale unor comenzi frecvente pe care le poți face direct din tastatură. Cu siguranță pe multe dintre ele le cunoști deja, dar vei regăsi și altele folositoare care vor contribui la eficientizarea experienței de utilizare a laptopului. Dacă pentru utilizatorul mediu, care folosește calculatorul în special pentru divertisment, aceste scurtături nu vor schimba, probabil, foarte multe, pentru utilizatorul avansat, care are nevoie de viteză, scurtăturile vor avea cu siguranță un efect pozitiv asupra vitezei de lucru.

Așează-te confortabil și pregătește-te să afli sau să recapitulezi câteva trucuri pe care el vei putea aplica imediat pe tastatura laptopului tău.

  1. Ctrl + C sau Ctrl + Insert – ambele combinații de taste copiază obiectul selectat în vederea obținerii unui duplicat într-o altă locație internă sau externă. Pentru a șterge complet obiectul din locația de origine se va folosi combinația Ctrl + X
  2. Ctrl + V sau Shift + Insert – aceste combinații vor plasa elementul selectat în locația de destinație. Se selectează obiectul, se copiază cu scurtăturile de la punctul 1, după care se lipește în la destinația cu a Ctrl + V sau Shift+Insert
  3. Ctrl + Z și Ctrl + Y – pot anula orice modificare. Acționate succesiv, aceste combinații de taste pot anula un șir mai lung de modificări aduse unui document.
  4. Ctrl + F – această combinație de taste deschide opțiunea de căutare în orice program, astfel încât să poți identifica ușor elementul de care ai nevoie în documentul pe care îl ai deschis.
  5. Alt + Tab sau Ctrl + Tab – permite navigarea rapidă între programele deschise în același timp. Dacă lucrezi cu mai multe aplicații în același timp, această scurtătură îți fă face, cu siguranță, viața mai ușoară. Odată ce ai deprins această comandă, vei lucra mai rapid.
  6. Ctrl + Back space și Ctrl + săgeată dreapta sau stânga – prima combinație de taste va șterge un cuvânt întreg în loc de un sigur caracter. Apăsarea tastei Ctrl și a săgeții stânga sau dreapta va muta cursorul cu câte un cuvânt în loc să-l mute cu un singur caracter cum se întâmplă în cazul acționării simple a tastelor cu săgeți stânga sau dreapta.
  7. Ctrl + S – este o combinație de taste care te poate scăpa de nervi și stres dacă îți formezi reflexul de o folosi atunci când lucrezi la un document. Nu știi când se poate întâmpla ceva cu laptopul, iar, dacă nu ai salvat înainte, toată munca ta ar putea fi pierdută. O serie de programe au funcția de salvare automată, dar pentru un plus de siguranță, formează-ți reflexul de a folosi Ctrl + S.
  8. Ctrl + P – este combinația pe care o folosești de fiecare dată când vrei să printezi ceva. Doar apeși combinația de taste în timp ce ești pe documentul de tipărit, iar imprimata va executa imediat comanda.
  9. Ctrl + Home și Ctrl + End – facilitează navigarea pe un document. În timp ce prima combinație mută cursorul la începutul documentului, cea de-a doua îl va duce la final.
  10. Ctrl + O – permite selectarea unui document deschis într-o anume aplicație în care lucrezi, aplicație în care ai deschise mai multe documente.

Dacă îți vei însuși aceste scurtături ale tastaturii, vei observa o diminuare vizibilă a timpilor necesari pentru a executa cele mai frecvente task-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *