8 aplicații gratuite care nu ar trebui să-ți lipsească de pe laptop

laptopIndiferent de nivelul la care utilizezi laptopul, ai nevoie de niște aplicații esențiale pentru a-ți face treaba. Poți opta pentru aplicații plătite, dacă bugetul ăți permite și ai nevoie de niște funcții specifice pe care doar aceste aplicații le au, dar poți lucra la fel de bine și cu aplicații gratuite. Dacă ai achiziționat un laptop nou, gol, după ce ai instalat sistemul de operare, trebuie să începi sistematic să instalezi programele de care ai nevoie.

Mai jos, îți sugerăm câteva programe gratuite care te vor ajuta să-ți folosești calculatorul la potențial maxim.

Siguranța
Nu poți folosi laptopul fără un program antivirus și anti-malware. Există alternative foarte bune, gratuite. Două dintre cele mai bune alternative gratuite disponibile sunt Avast și AVG. O alternativă completă care îți oferă atât protecție, cât și întreținere a calculatorului prin curățarea fișierelor și actualizări ale driverelor este suita IOBIT.

Soluții de Backup
Ai o serie de soluții de backup pentru fișierele de pe calculator, de la DVD-uri, la hard disk-uri externe, dar toate aceste sunt locale și au o serie de limitări din punctul de vedere al accesibilității. Optează pentru soluțiile cloud. Sunt disponibile o serie de astfel de soluții gratuite. Cele mai populare sunt Dropbox și Google Drive.

Browsere
Cel mai utilizat browser este Chrome, așa că ai putea să te orientezi, simplu către acest gen de browser. Dacă utilizezi sistemul de operare Windows, ai deja instalat Internet Explorer care este folosit de doar 8% dintre utilizatorii de internet. În statistici, după Chrome, cu 63,9% dintre utilizatori, se clasează Firefox de la Mozilla. Ambele browsere sunt fiabile, se mișcă bine, sunt stabile, așa că depinde de tine cu ce ești obișnuit să lucrezi. Ambele sunt gratuite.

Aplicație de comprimare a fișierelor
Când descarci fișiere de pe internet, poți da peste .zip, .rar, sau un alt tip de fișier comprimat. Poți utiliza o aplicație gratuită ca 7-Zip, în defavoarea aplicațiilor similare plătite.

E-mail
Pentru o utilizare mai eficientă a e-mail-ului, poți instala un client de e-mai, adică un program adițional care te va ajuta să-ți gestionezi corespondența electronică. Un astfel de program își dovedește eficiența, mai ales dacă gestionezi mai multe conturi. Mozilla Thunderbird este o aplicație gratuită de acest gen ușor de instalat și de utilizat.

Editare foto
Și aici există o serie de aplicații gratuite, multe dintre care pot fi instalate și rulate în browser-ul Chrome. Una dintre aceste aplicații este PicMonkey. De asemenea, poți instala programe pe calculator. Din a doua categorie poți folosi Paint.net sau GIMP. Ambele sunt gratuite și au o serie de tutoriale care te vor ajuta să le descoperi funcțiile avansate.

Multimedia
Laptopul tău nu este complet dacă nu poți rula materiale video și muzică pe el. Își face plăcere să vezi un film bun pe un player fiabil. La acest capitol te poți baza pe VLC care, deși este gratuit, este unul dintre cele mai bune programe de redare video disponibile pe piață.

Pachet Office
Microsoft, prin pachetul Office, propune funcții și utilități foarte bune, dar costurile sunt pe măsură. Există însă și pachete gratuite care oferă, în general, aceleași utilități. Se poate ca unele funcții foarte speciale să nu se regăsească în variantele gratuite, dar acest lucru este insesizabil chiar și pentru un utilizator avansat. Încearcă OpenOffice și vei reuși, cu siguranță să-ți faci traba.

Odată ce ai instalat aceste programe, te poți bucura de funcțiile laptopului tău. Pe măsură ce nevoile cresc, pe măsură ce ai nevoie să faci lucruri mai complexe, se poate să ai nevoie și de altfel de programe pentru care va trebui să cumperi licență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *