securitate-ransomware

3 măsuri pe care trebuie să le iei pentru a preveni atacurile ransomware

Recentele atacuri informatice care au afectat companii, instituții publice și utilizatori personali din 150 de țări au început să te pună pe gânduri, mai ales că au fost primele din istoria recentă de o asemenea anvergură și cu o asemenea acoperire mediatică. Situația este cu atât mai alarmantă cu cât aceste probleme puteau fi evitate dacă fiecare utilizator respecta câteva măsuri simple de prevenție.

Omul este, până la urmă cea mai vulnerabilă parte a sistemului, deoarece este cel mai susceptibil să cedeze mai devreme sau mai târziu unor tentativelor hackerilor de a-i subtiliza accesul la datele sale personale, dar și ale companiei la care lucrează, mai ales dacă are o activitate online necorespunzătoare în timpul programului de lucru sau dacă această activitate se face pe un PC al companiei. În cazul PC-ului și a rețelei companiei, vina se distribuie, mai ales dacă firma nu folosește sistem de operare și software actualizate.

Măsurile de prevenție trebuie preferate întotdeauna combaterii, iar PC-urile nu fac excepție. În faza de combatere a unei infecții sau a unui atac costurile pentru rezolvare problemei, timpul de rezolvare și perioada în care laptopul nu poate fi utilizat cresc semnificativ. În plus datele pot fi periclitate temporar sau, în cel mai rău caz, definitiv. De aceea, comportamentul preventiv al utilizatorului, indiferent de nivel, este obligatoriu, mai ales în contextul unei interacțiuni permanente cu aplicațiile și resursele online.

Așadar, atât la nivel de utilizator personal, cât și la nivel de companie, pot fi luate trei măsuri esențiale care să îmbunătățească securitatea și securizarea datelor cu caracter personal sau confidențial.

1. Utilizarea unui sistem de operare actualizat. Chiar dacă Windows XP a fost un sistem de operare bun, vremea lui a cam trecut. Microsoft a oprit deja suportul pentru acest produs, ceea ce înseamnă că nu se mai lucrează la actualizări. Dacă ești un nostalgic și încă utilizezi Windows XP, treci la un sistem de operare mai actual, cum ar fi Windows 10. De asemenea, poți opta și pentru variantele open source Linux. Dacă folosești Mac, verifică dacă ai ultima versiune a sistemului de operare.

2. Rulează actualizările. Recomandat este să ai bifată opțiunea pentru actualizări automate, atât pentru Windows, cât și pentru Mac. În caz contrar, verifică manual și periodic dacă sunt actualizări disponibile. De asemenea, permite și anti-virulsului să-și facă actualizările, ori de câte ori are nevoie. Orice actualizare la sistemul de operare, la anti-virus sau la orice alt software instalat poate fi chiar eliminarea unei vulnerabilități a programului respectiv.

3. Atenție la link-uri și la atașamente. E-mailul poate deveni o poartă deschisă pentru hackeri deoarece se bazează exact pe curiozitatea umană de a descoperi conținutul unui atașament sau unde ne duce un link. Dacă nu cunoști sursa mesajului, dacă link-ul nu este pe un domeniu cunoscut sau dacă atașamentul are nume și extensie ciudate, șterge-l imediat.

În principiu, acestea sunt măsurile preventive de bază, la care s-ar mai putea adăuga descărcările de conținut foto, video sau software din surse neautorizate sau o păstrare necorespunzătoare a paroleror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *