masuri-securitate

Top 10 cele mai importante măsuri de securitate online pe care ar trebui să le ia orice utilizator

Internetul este „un loc periculos” chiar dacă există o serie de soluții și tehnici de securitate care ar face viața online mult mai liniștită. Există însă, o verigă slabă în acest lanț al securității, iar acea verigă este chiar utilizatorul, omul care, oricât de sofisticate și de scumpe ar fi soluțiile de securitate pe care le adoptă, mai devreme sau mai târziu, într-un moment de rătăcire poate cădea pradă unei capcane abile întinse de hackeri. De fiecare dată când utilizatorul urmărește un link ciudat, descarca un atașament neverificat dintr-un e-mail, riscă o infectare a dispozitivului și o pierdere masivă a datelor. Lucrurile pot fi foarte grave atunci când PC-ul infectat este parte a rețelei unei companii și poate să transmită virusul în toată rețeaua.

Așadar, utilizatorul este elementul determinant. Deși soluțiile software care protejează rețelele și dispozitivele sunt esențiale, cuvântul decisiv îi aparține omului. Așadar, conștientizarea pericolului constituit de amenințările online, precum și măsurile de prevenție pe care fiecare utilizator le poate lua pentru a le evita sunt esențiale pentru securitatea dispozitivelor de lucru și a datelor, de multe ori personale sau confidențiale stocate.

Cele mai simple și la îndemână măsuri de prevenție pe care fiecare utilizator le poate lua sunt:

  1. Conștientizează că oricând poți deveni o țintă atractivă pentru hackeri și nu te gândi că ție nu ți se poate întâmpla să fii victima unui atac informatic.
  2. Învață și implementează un sistem de management al parolelor. Construiește parole puternic, greu de descifrat formate dintr-un mix de caractere. Nu distribui parolele colegilor sau prietenilor și, chiar dacă le notezi undeva, nu lăsa notițele la vedere sau într-un loc accesibil.
  3. Nu-ți lăsa dispozitivele nesupravegheate. Dacă trebuie să îți lași telefonul, tableta sau laptopul nesupravegheate chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, ai grijă să le blochezi. De asemenea, dacă ai un stick USB cu date confidențiale, ai grijă ca și acesta să fie blocat.
  4. Atenție la atașamentele și la link-urile pe care le primești pe e-mail. Dacă nu cunoști sursa, respectiv expeditorul sau dacă elementele mesajului par ciudate, este mai bine să ștergi mesajul fără să dai curs invitației de a urmări link-ul prezentat sau de a descărca atașamentul.
  5. Atenție ca atunci când lucrezi cu aplicații bancare sau de plăți online să o faci doar de pe un dispozitiv sigur care îți aparține și pe o conexiune la internet sigură. Nu folosi laptopul unui prieten, o tabletă de împrumut, o rețea WiFi dintr-o cafenea pentru a lucra cu astfel de aplicații deoarece datele pe care le introduci pot fi copiate și furate, ceea ce va duce la compromiterea conturilor bancare și a cardurilor cu care ai lucrat.
  6. Fă back up-uri regulate și asigură-te că programul anti virus este actualizat, astfel încât să poată oferi o protecție optimă împotriva celor mai noi amenințări.
  7. Atenție la perifericele pe care le conectați la PC. Elementele malware se pot răspândi foarte ușor prin stick-uri USB, hard disk-uri externe și chiar prin smartphone-uri.
  8. Atenție la informațiile pe care le distribui pe rețelele sociale. Infracțiunile informatice se pot transfera foarte repede și în lumea reală. De exemplu, infractorii pot afla adresa, locul în care lucrezi sau mergi la școală, cât timp ești plecat de acasă sau dacă ești în vacanță. Informațiile acestea pot fi folosite pentru a da o spargere.
  9. Atenție cui transmiți informații personale sau confidențiale. Indiferent cine te sună sau de solicitarea primită prin e-mail, este important să verifici dacă sursa este cea oficială înainte de a da orice detalii. În cazul e-mail-ului este mai simplu pentru că îl poți ignora. Apelul telefonic, în schimb, poate deveni o capcană periculoasă.
  10. Monitorizează-ți conturile bancare și cele la diferite servicii online pentru a putea identifica orice urmă de comportament ciudat. În cazul în care observi anomalii, contactează imediat banca sau furnizorul serviciului care a manifestat un comportament ciudat.

Securitatea informatică este o problemă majoră a realității cotidiene, așa că, măsurile preventive de bază sunt recomandate pentru a fi aplicate de către toți utilizatorii și pentru toate dispozitivele, indiferent că este vorba de laptop, smartphone sau tabletă. Cu siguranță, utilizatorii, indiferent de nivel, au mai auzit aceste recomandări în repetate rânduri dar, oricât de banale ar părea sunt extrem de importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *