Dacă nu ai trecut încă la o unitate de stocare SSD și folosești încă un hard disk convențional, ar trebui să-i acorzi puțină atenție. Aceste unități de stocare pot fi foarte sensibile, așa că dacă nu ești receptiv la simptome, s-ar putea să pierzi date importante. Așadar asigură-te că hard disk-ul laptopului tu este într-o stare de sănătate deplină. Dacă folosești un sistem de operare Windows, această sarcină este mai simplă decât pare.
1. Optimizează și defragmentează în Windows 10
Deși unitățile SSD cunosc o extindere accelerată, hard disk-urile convenționale SATA sunt încă foarte populare. În cazul în care folosești încă o astfel de unitate de stocare, ar trebui ca, din când în când, să folosești uneltele de optimizare și defragmentare din Windows pentru ca totul să funcționeze normal. În mod normal operațiunile de optimizare și defragmentare se fac automat, dar dacă nu ai setat acest lucru, ar trebui să în faci. Folosește bara de căutare din meniul de start, testează „defrag” și vei găsi aplicația de care ai nevoie.
Bineînțeles, poți folosi și aplicații externe.
2. Folosește uneltele de optimizare propuse de producătorul HDD-ului
Majoritatea producătorilor de unități de stocare au propun propriile unelte de monitorizare și optimizare. Află de cine este produs HDD-ul din laptopul tău și caută uneltele propuse de producătorul acestuia. Dacă vrei să afli marca HDD-ului tău, apasă tasta “win” și tastează device manager. Vei fi direcționat către o listă a tuturor componentelor care se regăsesc în PC, fiecare cu detaliile aferente. În această listă vei regăsi și unitățile de stocare.
3. Unealta CHKDSK din Windows
Este o unealtă disponibilă în Windows care va scana discul pentru a descoperi erorile de sistem. După faza de scanare și identificare a erorilor, aplicația va trece la repararea lor. Pentru a o accesa, fă click dreapta pe partiția pe care dorești să o scanezi, selectează “Properties” după care apasă butonul „Check Now” din tab-ul „Tools”. Va apărea o fereastră, bifează ambele opțiuni și apasă butonul “Start”. Aplicația își va face treaba.
Acestea a fi cele mai la îndemână metode pentru scanarea stării de sănătate a hard disk-ului și de prevenire a problemelor care ar putea apărea.