backup-date

Cum îți poți face un back up al datelor atunci când nu mai bootează Windows-ul?

Cunoașterea posibilităților de salvare a datelor salvate local atunci când nu mai pornește sistemul de operare Windows instalat pe laptopul tău este o abilitate care se va dovedi extrem de folositoare la un moment dat. Este foarte posibil ca, mai devreme sau mai târziu, din diverse motive, sistemul de operare să cedeze, iar în momentul în care o face nu ai vrea să rămâi fără datele stocate. S-ar putea să ai nevoie de unele informații urgent, așa că, învață cum să-ți recuperezi documentele atunci când sistemul de operare Windows nu se mai încarcă.

Hai să vedem cum poți salva datele care merită salvate!

Pregătește-ți uneltele!

Înainte să te apuci de treabă, pregătește-ți uneltele software și hardware. În primul rând, ai nevoie de un sistem de operare pe care să îl poți încărca de pe un stick USB. O versiune de Linux ar fi o variantă pentru a te ajuta să faci ceea ce ai nevoie. Din punct de vedere hardware ai nevoie de o unitate de stocare externă pe care să îți copiezi datele.

Cum îți pregătești un stick bootabil?

Ai nevoie de un alt PC pentru a descărca Puppy Linux ISO. Alege versiunea de 32 biti în cazul în care nu ești foarte sigur de arhitectura sistemului tău.

Un al doilea pas este descărcarea Rufus USB tool și instalarea aplicației pe un PC cu Windows funcțional.

Conectează USB-ul la PC, mergi la RUFUS → click dreapta → “Run as administrator”. Va porni aplicația. Din fereastra care se deschide, selectează unitatea USB ca unitate de stocare. Nu trebuie să modifici și ceilalți parametri până când vei ajunge în partea de jos a ferestrei la opțiunea „Create bootable disk using”. Vei bifa opțiunea și vei selecta ISO image. Acum poți începe procesul cu un click pe butonul „Start”. Așteaptă până când aplicația te anunță că a încheiat procesul.

Folosește stick-ul pentru a încărca sistemul de operare pe PC-ul defect

Pornește PC-ul defect, intră în opțiunile BIOS, de unde vei selecta să booteze sistemul de operare de pe stick-ul USB. Acum PC-ul nu va mai încerca să deschidă Windows-ul instalat local ci sistemul de operare de pe sick. Odată ce ai intrat în sistemul de operare, vei putea căuta fișierele pe care vrei să le salvezi și să le copiezi de unitatea de stocare externă pe care o ai conectată.

Nu vei putea recupera aplicațiile instalate, dar fișierele vor fi intacte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *