hard-disk

Cum poți verifica sănătatea hard disk-ului tău în Windows?

Unitatea de stocare este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului, indiferent că este vorba de un desktop sau un laptop. Acolo sunt stocate toate datele de care ai nevoie, iar monitorizarea stării de sănătate a hard disk-ului ar trebui să fie o preocupare periodică a oricărui utilizator. În cazul unei defectări a hard disk-ului, este posibil datele să nu poată fi recuperate sau să fie recuperate parțial, așa că, pe lângă verificările periodice, este recomandat și un backup, astfel încât să poți restaura datele pe o unitate de stocare nouă în cazul în care va fi nevoie.

Windows oferă o serie de metode de verificare a stării unității de stocare, așa că, descoperă uneltele de diagnostic pe care le ai la îndemână!

1. Unelte puse la dispoziție de producătorul hard disk-ului.

Cu siguranță, producătorul hard disk-ului are și o unealtă de diagnostic. Identifică producătorul și instalează aplicația în cazul în care nu o ai deja instalată. Dacă nu știi producătorul, mergi în meniul de start și caută „device manager”. La „disk drives” vei vedea exact cine a produs unitatea de stocare a sistemului tău. După acest pas, mergi pe Google și caută unealta de diagnostic. O descarci, o instalezi și o folosești. Încearcă să descarci doar de pe site-ul producătorului pentru a beneficia de siguranța instalării unui software autentic.

2. Unealta CHKDSK din Windows

Această unealtă este încorporată în sistemul de operare Windows scanează discul pentru a identifica erori de sistem și alte probleme care pot interveni la nivelul hard disk-ului. Unealta va și repara o mare parte dintre problemele identificate. În cazul în care nu poate repara ceva, va notifica utilizatorul. Unealta poate fi găsită simplu cu click dreapta pe unitatea de stocare care se dorește a fi scanată → Propreties → Tools → Check Now. Va apărea o fereastră de dialog în care vor apărea 2 opțiuni. Bifează-le pe ambele și apasă butonul „Start”.

Mai există și o serie de alte unelte, dar pentru cea mai mare parte dintre utilizatori, cele două de mai sus sunt cele mai folosite. Rezultatele pe care le oferă sunt bune, iar acțiunile pe care le implementează au rezultate satisfăcătoare. Bineînțeles, sunt și situații în care aceste unelte sunt depășite, respectiv când daunele hard disk-ului sunt foarte grave și este nevoie de o intervenție profesională pentru recuperarea datelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *