stingere-brusca-laptop

De ce se stinge laptopul brusc? Cauze posibile

Utilizatorii intensivi s-au confruntat, cu siguranță, la un moment dat, cu stingerea bruscă a laptopului, fără un avertisment prealabil. Una dintre cele mai frecvente cauze este supraîncălzirea. În momentul în care temperatura în interiorul carcasei crește foarte mult din cauza unei utilizări intensive, laptopul se stinge. Este un mecanism de protecție care previne daunele care ar putea surveni la nivelul componentelor.

Stingerea propriu zisă a dispozitivului nu constituie o problemă, ci cauza acestei stingeri, respectiv supraîncălzirea. Fenomenul apare din diferite motive care ar trebui investigate înainte de a alege o abordare care să ducă la o rezolvare durabilă.

Identificarea supraîncălzirii

Atenție la simptomele pe care le manifestă laptopul. Acestea sunt ușor de sesizat:

  • Temperatură ridicată la nivelul tastaturii și a carcasei laptopului;
  • Ventilatoarele funcționează la viteză mare pentru perioade îndelungate de timp;
  • Laptopul se stinge brusc imediat după pornire;
  • Laptopul se stinge brusc în momentul în care începi să folosești aplicații care consumă un volum mare de resurse, din memoria RAM și din puterea procesorului.

Soluții posibile

În primul rând, trebuie verificat dacă gurile de aerisire nu sunt blocate de acumulări de praf. În orice caz, este recomandată o curățare cu aer comprimat. Totuși, problema s-ar putea să fie mai profundă.

  • Deschide carcasa laptopului astfel încât să ai acces la ventilatorul procesorului. În funcție de model, această operațiune poate diferi în complexitate.
  • Deconectează ventilatorul de pe placa de bază și scoate-l din carcasă. În cazul în care ventilatorul a scos sunete neobișnuite în timpul utilizării laptopului este foarte posibil ca el să trebuiască schimbat.
  • Curăță ventilatorul cu aer comprimat astfel încât să elimini orice urme de depuneri care i-ar putea împiedica funcționarea optimă.
  • Înlocuirea pastei termice este o operațiune recomandată după cea de curățare.

O altă abordare, pe lângă suflarea cu aer comprimat este aspirarea prafului care s-a depus pe ventilator. Atenție, aspirarea ar trebui făcută cu un aspirator puternic. S-ar putea ca un aspirator casnic obișnuit să nu fie suficient pentru o aspirare de mare putere.

Pentru a evita astfel de probleme, este recomandat ca, periodic, să duci laptopul într-o unitate service pentru acțiuni de mentenanță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *