laptop

Abilități esențiale pentru orice utilizatori de Windows – Partea I

Chiar dacă ai scăpat de upgrade-ul la Windows 10 și folosești încă Windows 7, sunt unele task-uri pe care orice utilizator al acestui sistem de operare le face sau, cel puțin ar trebui să le facă în mod curent. Unele țin de mentenanță, iar altele de optimizarea proceselor, astfel încât PC-ul să funcționeze la maximul potențialului său.

Aceste task-uri sunt mai simple sau mai complexe, pornind de la cunoașterea modului de repornire a PC-ului în „Safe Mode”, până la schimbarea numelui PC-ului. Din când în când mai apare nevoia unor modificări, așa că, înainte să uni un prieten încearcă să le faci singur.

Hai să vedem câteva dintre abilitățile de bază ale unui utilizator de Windows, indiferent de versiune:

1. Repornirea sistemului în „Safe Mode”. Indiferent ce versiune de Windows, mai devreme sau mai târziu te vei lovi de probleme, cum ar fi oribilul ecran albastru, probleme care cer repornirea sistemului în „Safe Mode”. Dacă nu ești familiar cu acest task, ar fi bine să fii prevăzător și să te documentezi, pentru că te vei confrunta, cu siguranță, cu această problemă.

2. Optimizarea timpilor de bootare. Dacă sistemul de operare nu se încarcă foarte repede, este foarte posibil ca, la start să se încarce prea multe programe. Gestionează programele care se încarcă la start și oprește-le pe cele de care nu ai nevoie.

3. Utilizarea MSCONFIG. Această unealtă permite utilizatorului să intre „sub capota” sistemului de operare și să umble la niște setări interesante pentru îmbunătățirea experienței de utilizare. Nu trebuie folosit foarte des, dar e bine de știut că există și ce poate să facă.

4. Dezactivarea programelor care pornesc la start. Una dintre utilizările MSCONFIG este gestiunea programelor de start. Așa că, în cazul în care sistemul trebuie să deschidă prea multe programe la pornire, determinând întârzieri, ar fi bine să mai debifezi aplicațiile și programele care nu îți sunt vitale.

5. Resetarea parolei de utilizator Windows. Aceasta este, poate, cea mai frecventă operațiune. Ea poate fi realizată foarte ușor fie direct din Windows, fie dintr-o unealtă externă.

6. „Restore Windows to factory settings” sau reinstalarea sistemului este necesară doar atunci când antivirusul a dat greș și nu mai poți scăpa de o infecție. Mai mult, este utilă și înalte situații „de forță majoră”, sau doar pentru curățarea sistemului.

7. Găsirea codului de produs al sistemului de operare. Chiar dacă ai cumpărat un laptop cu Windows preinstalat, s-ar putea să nu aibă acel autocolant în care este trecută seria sistemului de operare. Se pot folosi aplicații dedicate acestui scop.

8. Vizualizarea parolelor de Wi-Fi salvate. Este o funcție folositoare, mai ales dacă ai o parolă lungă și complicată. Mergi la conexiunile Wi-Fi disponibile, și cu un click dreapta pe rețeaua la care ești conectat sau la o alta și vei afla parola.

Mai sunt o serie de alte „skill-uri” pe care utilizatori de Windows ar trebui să le aibă, dar le vom descoperi într-un articol viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *