computer-767781_1280

De ce se blochează laptopul? Uite câteva motive!

Nimic nu este mai enervant decât un laptop cu „toane” mai ales atunci când ai de lucru, ai deadline-uri pentru predarea de proiecte, ce mai trebuie să fii productiv, dar unealta de lucru nu te lasă. Se oprește brusc, se blochează, se stinge, se restartează, are toată gama de simptome care indică nevoia clară de o vizită la service sau, dacă te pricepi, de câteva lucrări de mentenanță. Poți amâna momentul, dar lucrurile nu se vor remedia de la sine, dimpotrivă. Înainte de a te apuca de investigații software și hardware, ar trebui să ai câteva variante de posibile probleme.

#1 Regiștri de sistem corupți. Orice PC care funcționează cu un sistem de operare Windows are așa numiții regiștrii de sistem de care depinde performanța operațională a PC-ului în ansamblul său. În timp, acești regiștri pot suferi daune, modificări sau chiar să dispară, ceea ce determină simptomele pe care tocmai le-am enumerat mai sus. Așadar, instalează și rulează un program de reabilitare a regiștrilor. Dacă în urma scanării și a reparațiilor făcute de program, simptomele persistă, va trebui investigată o altă cauză.

#2 Fișiere dezorganizate. Windows-ul are un mod aparte de organizare a fișierelor, putând să le împartă și să le introducă în spații lăsate libere în memoria sistemului. În aceste condiții, la un moment dat, această „organizare” duce la probleme operaționale ale sistemului. Aici intervine unealta de defragmentare a discului, unealtă încorporată în Windows. Este recomandată rularea acestei unelte o dată la câteva luni. Sistemele Windows mai noi, respectiv Windows 10 vin cu îmbunătățiri la acest capitol.

#3 Software malițios. Atenție la atașamentele ciudate ale e-mail-urilor sau la click-urile pe care le dai pe diferite reclame. Indiferent e sursă, software-urile malițioase pot aduce daune severe PC-ului. Asigură-te cu un anti-virus fiabil, chiar dacă va trebui să plătești o licență. Până la urmă îți va oferi un grad de securitate care justifică deplin cheltuiala.

#4 Prea puțină memorie disponibilă. Dacă laptopul tău începe să manifeste simptomele doar în momentul în care rulează simultan mai multe aplicații, este foarte posibil ca memoria RAM să fie insuficientă. Poți să rezolvi această problemă foarte ușor printr-un upgrade simplu. Cumpără o plăcuță de memorie RAM suplimentară și bucură-te de productivitate maximă!

#5 Supraîncălzirea sistemului. Se poate întâmpla din cauza acumulărilor de praf. În cazul în care nu ți-ai curățat laptopul de multă vreme, ar fi cazul să faci această operațiune. Cel mai probabil ventilatorul procesorului nu funcționează corect, ceea ce determină rateurile. Dacă laptopul este curat, și observi că temperatura procesorului este una ridicată, folosește un cooler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *