Calibrarea bateriei pentru laptop, un pas necesar în vederea optimizării duratei de funcționare

baterie laptopCu siguranță ți s-a întâmplat să folosești laptopul deconectat de la priză și dintr-o dată să se stingă, fără nici o avertizare. În această situație se poate ca bateria să-și fi trăit deja cele mai bune vremuri, sau, pur și simplu, nu a fost bine calibrată. După o perioadă de utilizare, contorul care monitorizează gradul de încărcare poate să se deregleze, ceea ce impune niște acțiuni simple pentru remedierea probleme.

Chiar dacă respecți toate regulile de întreținere, este foarte posibil ca, la un moment dat să ajungi să ai probleme. Întreținerea prelungește viața bateriei, încetinește procesul de uzură, dar nu îl elimină. Realizarea din când în când a unui ciclu complet încărcare-descărcare, adică de la baterie încărcată 100%, până la 0% ajută contorul să se calibreze și să-și reproporționeze evaluările. În cazul în care bateria nu este supusă periodic acestui ciclu complet, senzorul care măsoară nivelul de încărcare nu mai funcționează corect.

Majoritatea producătorilor recomandă calibrarea bateriei la interval de 2-3 luni, în funcție de regimul de utilizare. Această operațiune va menține acuratețea evaluării nivelului de încărcare. Dacă nu faci această operațiune, te poți trezi, la un moment dat că ai doar 10% din baterie consumat, dar laptop-ul ți se stinge brusc.

Deși această calibrare este un proces simplu, care pare la fel pentru toate mărcile de laptop, recomandăm să consulți manualul de utilizare. Unii producători pot să sugereze unele proceduri sensibil diferite, proceduri construite în funcție de caracteristicile specifice ale modelului de laptop. Unii pot oferi chiar instrumente care să faciliteze această operațiune de întreținere. Unii producători pot să nu recomande calibrarea. De exemplu, modelele noi ale Apple nu necesită recalibrare, indiferent de regimul de utilizare, în timp ce pentru modelele mai noi, această procedură este recomandată.

La un moment dat calibrarea poate să nu funcționeze. Dacă imediat după ce ai făcut operațiunea de recalibrare nu observi o schimbare, este momentul să cauți o nouă baterie pentru laptop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *