startup-windows

Ce este fast startup în Windows și cum poate fi activat/dezactivat

Una dintre cele mai noi funcții regăsite în versiunile moderne de Windows este cea de Fast Startup. Această funcție pretinde că accelerează timpii de boot-are a sistemului, astfel încât utilizatorul va aștepta mult mai puțin din momentul în care pornește PC-ul până în momentul în care îl folosește.

De obicei, sistemele Windows au această funcție activată în mod implicit, așa că, s-ar putea să o experimentezi deja fără să-ți dai seama. Deși este o funcție excelentă din perspectiva productivității și a experienței de utilizare, în unele situații ar fi bine să o oprești.

Ce face Fast Startup?

În primul rând, este foarte important să înțelegi ce face această funcție. În momentul în care stingi un sistem Windows, se întâmplă ceea ce se numește “cold shutdown”, respectiv se vor salva toate datele pe unitatea de stocare și se va opri alimentarea dispozitivului. Prin acest proces este curățată și memoria RAM de toate datele pe care le are stocate. Când vei reporni PC-ul, acesta va trebui să încarce toate fișierele de sistem necesare, ceea ce ar putea dura puțin.

În momentul în care funcția Fast Startup este activată, sistemul nu mai face un cold shutdown clasic. În schimb, va păstra toate fișierele de sistem în modul hibernare, după care va opri alimentarea. În momentul în care repornești PC-ul, fișierele sunt deja pregătite, așa că nu va trebui luat procesul de le 0. Implicit, timpul de boot va fi unul mult redus.

Ar  trebui dezactivată această funcție?

Deși un timp de boot mai rapid nu este de neglijat din perspectiva experienței utilizatorului, unele drivere s-ar putea să nu agreeze hibernarea, ceea ce va duce la vicii de funcționare a sistemului. Este posibil ca și alte aplicații și programe să nu agreeze intrările și ieșirile din hibernare, ceea ce va duce la probleme la nivelul software-ului respectiv, dar și la căderea sistemului.

Chiar dacă poate provoca probleme, nu înseamnă că trebuie să renunți la Fast Startup. În cazul în care folosești funcția și sistemul tău se comportă așa cum trebuie, nu există motive pentru a renunța. În cazul în care, în timp, apar unele manifestări ciudata, s-ar putea ca una dintre cauze să fie chiar Fast Startup. O poți dezactiva atunci pentru a lăsa sistemul s-ă-și facă toate procesele.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *