update

Ce este firmware-ul și de ce ar avea nevoie de actualizări?

Cu siguranță t-ai confruntat cu probleme de compatibilitate a hardware-ului sau cu disfuncții de performanță. De cele mai multe ori, în aceste cazuri, primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a remedia problema este p actualizare a firmware-ului.

Pe cea mai mare parte dintre dispozitive este un proces facil. Tu, ca utilizator, trebuie dpar să apeși butonul care demarează actualizarea. Cu toate că este un proces simplu, intervin o serie de mesaje de avertizare care par destul de serioase. De ce apar și ce este cu ele, aflăm mai departe.

Ce este firmware-ul?

Firmware-ul este un software low-level care este stocat în memoria non-volatilă și funcționează ca o interfață între componentele hardware ale dispozitivului și elementele software. Pe PC-uri, acest software funcționează cam așa: după ce apeși butonul de pornire al PC-ului, procesorul primește instrucțiuni să sară la locația din memorie unde se află firmware-ul. Odată ce procesorul execută firmware-ul, acesta rulează un test al componentelor hardware. Dacă în urma testului nu se detectează erori, atunci se va încărca boot managerul care va încărca sistemul de operare.

La PC-uri, firmware-ul inițializează hardware-ul și gestionează câteva funcții de bază pentru diferite dispozitive. În funcție de dispozitiv, cum ar fi routerul, telefonul mobil, sau aparatul foto, scopul firmware-ului va diferi. Pe dispozitivele mai simple, firmware-ul poate funcționa ca un sistem de operare.

Este nevoie de actualizarea firmware-ului și cât este de sigur procesul?

Spre deosebire de actualizările de software sau de sistem, cele de firmware sunt destul de rare. De obicei, nu se întâmplă mai des de o dată pe an deoarece producătorii nu scot o nouă versiune de firmware dacă nu există probleme cu cea veche. Din punctul de vedere al utilizatorului, o actualizare de firmware poate fi necesară din următoarele motive:

  • Probleme de compatibilitate hardware;
  • Probleme de bootare;
  • Firmware corupt;
  • O vulnerabilitate de securitate în versiunea de firmware aflată în uz;

Dacă nu există o problemă specifică, atunci actualizarea nu trebuie făcută, după principiul dacă nu este stricat, nu trebuie reparat. Totuși, dacă ajungi în situația în care este nevoie să faci o actualizare, asigură-te că instalezi versiunea corectă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *