procesor-pc

Ce faci atunci când procesorul este utilizat 100% în Windows 10?

Cu siguranță, orice utilizator de laptop a pățit ca, în momentul în care pornește dispozitivul și dorește să se apuce de treabă, acesta manifestă o scădere dramatică de viteză, iar ventilatoarele sunt foarte gălăgioase. După un ctrl+shift+esc identifici rapid problema: procesorul este solicitat, în mod inexplicabil, la capacitate maximă.

Este o problemă comună care, din fericire, are și rezolvări la îndemâna oricărui utilizator. În cazul în care problemele persistă, este nevoie de o analiză mai amănunțită pentru a determina cauza și pentru a o izola.

Resetează sistemul de gestionare al energiei

Setările de gestionare a energiei au un efect direct asupra modului în care sunt optimizate și exploatate performanțele dispozitivului. În cazul în care setările selectate sunt pentru profilul de performanțe înalte, este posibil ca aceasta să fie cauza directă a supraîncărcării procesorului, mai ales în cazul laptopurilor mai vechi. Profilul recomandat este cel echilibrate (balanced). Astfel vor fi distribuite resurse în funcție de capabilitățile sistemului în vederea obținerii unei funcționări optime.

Aceasta este o cauză frecventă, mai ales în cazul utilizatorilor mai puțin experimentați.

Verifică sursa de alimentare

Atât utilizatorii de desktop, cât și cei de laptop se pot confrunta cu o problemă la sursă, care poate determina supraîncărcarea procesorului. O alimentare deficitară cu energie a dispozitivului se va resimți și în capabilitățile procesorului. Acesta va primi un voltaj redus, ceea ce îi va afecta performanțele. În aceste condiții o supraîncărcare a procesorului este foarte probabilă, mai ales în cazul în care dorești să rulezi mai multe aplicații simultan.

În cazul laptopurilor, problema poate fi verificată foarte ușor. Este nevoie doar să scoți laptopul din priză, iar când funcționează pe baterie, selectează profilul de performanțe înalte. În mod normal, procesorul ar trebui să-și revină la parametrii normali de funcționare. Apoi, se poate trece la profilul echilibrat.

O altă cauză posibilă poate fi antivirusul extern. Este recomandată dezinstalarea acestuia și folosirea celui integrat în Windoows 10, respectiv Windows Defender. Se poate ca antivirusul să consume prea multe resurse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *