formule-google-sheets

Formule care îți vor ușura munca în Google Sheets

O mare parte dintre utilizatorii de Google Sheets pierd prea mult timp pentru a face o serie de task-uri simple. Acest lucru se întâmplă pentru că nu cunosc formule accesibile care ajută la eficientizarea utilizării acestei aplicații.

Mai mult, utilizarea formulelor elimină riscul erorii umane care apare în mod inevitabil mai ales atunci când este vorba de sarcini care presupun un volum mare de date.

Cum setezi o formulă?

Utilizarea unei formule în Google Sheets nu este foarte complicată, În căsuța de text tastează “=” urmat de formula pe care vrei să o utilizezi. În timp ce tastezi formula vei primi informații despre redactarea și utilizarea formulei.  De exemplu, dacă vei tasta “=add”, vor fi afișate informații despre această funcție, informații care te vor ajuta la formularea și la utilizarea ei.

Formule utile

Funcția TODAY()

Această funcție ajută la o monitorizare temporală mult mai bună. De exemplu, se poate ține o evidență mult mai exactă a deadline-urilor. Se poate automatiza schimbarea zilnică a datei ceea ce va elimina eterna întrebare “oare ce dată este astăzi?“. Odată ce ai tastat =TODAY() în celulă, vei primi data curentă care se va actualiza zilnic fără să mai faci ceva.

Funcția COUNTIF()

Ușurează numărătorile, în special pe cele care urmăresc un obiect care se încadrează în anumite criterii. De exemplu, dacă lucrezi în departamentul de HR și vrei să vezi care dintre colegii tăi au ziua de naștere în luna curentă, funcția aceasta te va ajuta să-i găsești foarte ușor. Fără această formulă, va trebui să parcurgi documentul și să identifici manual colegii care se înscriu în acest criteriu. În cazul în care este vorba de un volum mare de date care trebuie parcurs, riscul unei erori devine unul important.

Funcția SUM()

Probabil, una dintre cele mai populare funcții pe care le pune la dispoziție Google Sheets. Practic, te va ajuta să aduni valorile din două sau mai multe celule. În cazul în care modifici valorile, suma valorilor se va modifica în consecință. Astfel elimini nevoia unui calculator sau a unei adunări manuale.

Funcția TRIM()

Este foarte utilă atunci când blocuri de text sunt copiate din alte surse, iar formatarea lor pentru Google Sheets devine o sarcină destul de complicată. Poate fi rezolvată rapid cu funcția TRIM() care va elimina spațiile suplimentare dintre cuvinte și va lăsa doar un singur spațiu, astfel încât textul să se poată încadra cu ușurință în format.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *