În cazul în care editarea foto trece de stadiul de hobby și devine o profesie, s-ar putea să ai nevoie și de un laptop nou, mai performant. Programele de editare fosto solicită resurse din partea PC-ului pentru ca utilizatorul să le poată folosit la potențialul maxim. Atingerea acestui potențial este absolut necesară pentru crearea și editarea de imagini la un nivel profesional.
Oferta de configurații hardware dedicate editării foto este una destul de variată, așa că cei care doresc un sistem dedicat acestui scop, ar trebui să se documenteze destul de temeinic înainte de al ua o decizie de cumpărare. Dacă ești la prima astfel de achiziție, îți descriem mai jos criteriile care ar trebui să stea la baza alegerii.
Diagonala display-ului contează
Dimensiunile display-ului sunt importante, așa că nu te poți orienta către laptopuri foarte compacte. O diagonală decentă ar fi de 15 inch cu o rezoluție de 1920 x 1080p. Pentru o utilizare la birou, se poate conecta și un display secundar, mai mare pentru o redare mai bună a detaliilor. Bineînțeles, se poate opta și pentru un display de 17 inch, dar acest lucru s-ar puntea să devină incomod dacă utilizatorul are nevoie de și o mobilitate sporită.
Un aspect cel puțin la fel de important ca și diagonala display-ului este dată de finisaje. Este recomandat un display mat care limitează eventualele distrageri ale atenției de la ceea ce este redat pe monitor.
Din perspectiva rezoluției, aceasta poate merge și până la 4K Ultra HD. Depinde de nevoile specifice ale utilizatorului, der și de bugetul de care acesta dispune.
Procesorul: cu cât mai puternic, cu atât mai bine
Programele de editare foto solicită puterea de procesare a laptopului, așa că nevoia pentru un procesor puternic este una implicită. Procesoarele sunt clasificate după două criterii: în funcție de numărul de nuclee și după frecvență GHz.
Ambele criterii sunt importante, ce cel mai bun criteriu după care să te ghidezi în alegerea procesorului pentru sistemul tău de editare foto este numărul de nuclee. Mai multe nuclee înseamnă mai multă putere, iar atunci când calitatea imaginii create contează, este important să alegi cel mai puternic procesor care se poate încadra în bugetul tău.
Placa grafică adecvată pentru o procesare mai rapidă
Placa grafică integrată ar putea fi o opțiune viabilă pentru un utilizator mediu, dar pentru utilizatorii avansați nu va livra suficientă putere pentru a obține rezultate calitative într-un timp scurt.
La fel ca în cazul procesoarelor, alege cea mai performantă placă grafică pe care o poți încadra în bugetul disponibil.
Memorie RAM
Aici de destul de simplu. Pentru a te simți confortabil cu noul tău laptop, ai nevoie de 16 GB RAM, dar te poți orienta, inițial și pentru un sistem cu 8 GB RAM cu posibilitatea de upgrade ulterior.
Unitate de stocare
Ideal ar fi să ai un HDD de 1 TB și un SSD de 256 GB de pe care să rulezi programele. Bineînțeles, poți opta și pentru o variantă hibrid. Indiferent de opțiune, asigură-te că ai spațiu de stocare suficient. Nu ai vrea să atașezi tot timpul și un HDD extern pentru a-ți accesa arhiva de fișiere.