La un moment dat, praful, dar și alte reziduuri se depun pe displayul laptopului, mai ales dacă îl folosești mult în regim mobil. Murdăria depusă pe display va degrada calitatea imaginii afișate, așa că nu te vei putea bucura de performanțele maximale ale monitorului.
Display-urile moderne pot au o capacitate de redare până în cele mai mici detalii, dar aceste pot fi alterate de acumularea prafului sau a altor elemente care lasă pete pe suprafața exterioară. Odată cu performanțele crescute, displayurile moderne pot fi foarte sensibile. În aceste condiții, curățarea lor trebuie făcută cu atenție și cu soluțiile potrivite, astfel încât display-ul să nu se zgârie sau să nu sufere alte daune.
O curățare corespunzătoare a unui display nou și performant îi va menține o durată de viață extinsă, în condițiile unei utilizări intensive. De aceea, ne-am gândit că ar fi folositor pentru orice utilizator de laptop să cunoască metodele de curățare în siguranță a displayului.
Lavetă din microfibre pentru înlăturarea prafului
Laveta din microfibre este perfectă pentru înlăturarea completă a prafului. Textura o recomandă pentru că, pe lângă o înlăturare eficientă a prafului, nu va produce daune fizice display-ului, respectiv zgârieturi. De aceea, este recomandată alegerea acestui instrument de curățare în detrimentul unora care ar putea fi mai la îndemână, cum ar fi prosoapele de hârtie. Acestea, chiar dacă dau impresia unei texturi fine, prezintă un risc destul de consistent de a lăsa zgârieturi.
Este foarte important ca laptopul să fie stins. Este mai sigur pentru a proteja display-ul, dar și pentru a vedea mai bine praful depus pe fondul negru. Ștergerea se va face prin aplicarea unei presiuni scăzute și ștergerea într-o sigură direcție. Nu face mișcări circulare și nu freca în toate direcțiile deoarece nu vei reuși să înlături eficient praful.
Burete umed împotriva urmelor de murdărie
Pentru înlăturarea oricăror alte urme de murdărie se poate folosi un burete moale, ușor umed. Se poate umezi și cu o soluție de pentru îndepărtarea murdăriei. Se poate umezi cu apă distilată sau o apă filtrată. Uneori, apa de la robinet poate fi dură și există riscul de a lăsa urme pe monitor, urme care vor fi mai greu de înlăturat.
Ca și în cazul ștergerii cu laveta din microfibră, nu se va aplica o presiune mare pe burete. De asemenea, laptopul va trebui să fie stins. Este recomandat să fie scoasă și bateria. Dispozitivul se va repune în funcțiune doar după ce displayul e complet uscat.
În cazul în care murdăria persistă, este recomandată folosirea unei soluții pe bază de alcool care va fi pulverizată pe o lavetă din microfibre. Se va șterge ușor suprafața displayului, fără aplicarea unei presiuni moderate.
Este recomandat ca operațiunile de curățare să fie realizate periodic.