e-mail

Cum poți identifica un e-mail periculos?

Infracțiunile prin e-mail sunt din ce în ce mai sofisticate, iar mesajele nesolicitate pe care le primim se apropie din ce în ce mai mult de e-mailuri legitime trimise de diferite servicii și instituții. De aceea, este foarte important să fii atent la toate detaliile care ar putea trezi suspiciuni asupra unui e-mail primit.

Verifică expeditorul

În cazul în care ai dubii că e-mailul primit este legitim, verifică adresa de e-mail de la care a fost expediat. Dacă aceasta vine de pe un domeniu oficial al expeditorului, atunci a trecut primul test de legitimitate. Totuși, nu te aventura în a accesa link-urile sau de a descărca și deschide atașamentele. De cele mai multe, chiar dacă adresa de expediție este una legitimă, dacă e-mailul conține un link, este aproape de fiecare dată, un mesaj cu potențial de risc pentru securitatea informatică.

De asemenea, verifică personal cu expeditorul dacă a trimis într-adevăr e-mailul. Rezolvă problema cu un apel telefonic sau un mesaj text prin care să ceri lămuriri. În cazul în care expeditorul presupus infirmă trimiterea e-mailului, iar adresa de e-mail este construită pe domeniul său, s-ar putea ca unul dintre dispozitivele pe care le folosește s-ar putea să fie virusat.

Verifică link-urile din e-mail

Am stabilit că, de cele mai multe ori, mesajele care conțin link-uri care duc spre destinații externe. Trebuie doar să pui cursorul mouse-ului deasupra link-ului. În colțul din stânga al browserului sau a clientului de e-mail va apărea link-ul. Dacă duce către domeniul legitim al expeditorului, atunci sunt șanse foarte mari ca link-ul să nu fie periculos.

Greșelile gramaticale și de scriere

În cazul în care mesajul este o replică impecabilă din perspectiva vizuală, înainte să dai curs oricărei acțiuni îți este solicitată, verifică textul. Dacă apar greșeli, șterge imediat  mesajul. Cu siguranță nu este unul legitim, venit din partea unui serviciu sau a unei instituții.

Atenție la e-mailurile de la companii mari

Nu vei primi un e-mail de la Facebook, Apple, Google, Amazon sau orice altă companie mare dacă nu ai o relație comercială cu una dintre aceste companii. Atenție și la mesajele care vin din partea companiilor de curierat. Dacă nu aștepți un colet sau dacă nu ai făcut o comandă pentru ridicare, atunci nu ai de ce să primești notificări din partea companiei de curierat.

Tratează orice e-mail primit cu precauție. Riscurile la care te expui în cazul în care deschizi atașamente sau accesezi link-uri din conținutul mesajelor nesolicitate sunt foarte mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *