securitate-informatica-Windows11

Windows 11 nu protejează automat de toate amenințările informatice. Sfaturi pentru o utilizare în siguranță

Chiar dacă noua versiune a celui mai popular sistem de operare aduce îmbunătățiri majore în ceea ce privește experiența de utilizare, vigilența și precauția sunt cheia pentru o utilizare în siguranță.

În momentul prezentării Windows 11, Microsoft a anunțat că este cel mai sigur sistem de operare creat de companie. În mod cert are o serie de caracteristici care reprezintă plusuri majore la acest capitol, dar asta nu îl face invulnerabil. La rândul său, utilizatorul trebuie să aibă grijă și să-și ia niște măsuri de precauție elementare pentru a nu cădea pradă capcanelor din ce în ce mai complexe.

Amenințări frecvente și moduri de prevenție

Riscuri diferite în funcție de modurile de utilizare

Ceea ce alegi să faci pe PC-ul tău determină gradul de risc potențial la care te expui. Accesarea de link-uri, instalarea de programe și aplicații, sau conectarea de stick-uri USB și HDD-uri externe. Tote aceste acțiuni sunt perfect normale pentru orice utilizator dar, înainte de a le da curs este recomandat să le cunoști sursa. Așadar, nu da click pe orice link ciudat pe care îl primești într-un spam, sau nu instala software din surse necertificate. În același timp, ai grijă la stick-urile USB.

De asemenea, este esențială tratarea cu atenție și precauție a informațiilor personale și confidențiale care asigură accesul la diferite conturi. În mod normal, acestea nu trebuie distribuite către terți oricât de validă ar putea fi solicitarea. De obicei, băncile, operatorii de telecomunicații sau orice alte servicii online nu solicită asemenea date. Un alt factor de risc sunt documentele atașate la e-mailuri. În cazul în care primiți astfel de documente provenite de expeditori pe care nu îi cunoașteți, nu le deschideți, mai ales că au extensii ciudate, altele decât cele uzuale: .docx, .xls, .pdf .jpg și altele.

Viruși și malware

Link-urile acelea nesigure pe care le accesezi din greșeală sau software-ul pe care îl descarci și îl instalezi crezând că e sigur sunt riscuri majore de infectare. De întâmplă să apară vulnerabilități chiar și la aplicații legitime, așa că este recomandat să ai un antivirus bun. Acesta te poate apăra de acele momente de slăbiciune când accesezi resurse nesigure. Chiar dacă Windows 11 are încorporat un antivirus, este bine să ai încă unul fiabil. Totuși să nu depășești această limită de două programe antivirus, deoarece vor funcționa cu eficiență scăzută.

Porturi de ieșire deschise

Lăsarea porturilor deschise este similar cu lăsarea mașinii cu ușile larg deschise într-un cartier rău famat. Așadar, pe lângă antivirus, ai nevoie de un firewall care să blocheze accesul la porturi. Lăsate neblocate, acestea oferă acces deschis către PC-ul tău oricui are abilitățile necesare să o facă. Mai mult, intrusul ajunge în rețeaua wireless, de unde are acces la toate dispozitivele conectate din locuință.

Majoritatea routerelor au un firewall încorporat, dar ai nevoie de unul instalat și pe PC, pentru a avea o măsură de protecție extra. Dacă ești utilizator de laptop te conectezi la diferite rețele WiFi, ceea ce îți lasă dispozitivul expus la riscuri. Vestea bună este că Windows 11 are un firewall destul de eficient încorporat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *