laptop-849801_640

Cum poți repara un router wireless care îți face probleme?

Internauții s-au lovit deseori de problema router-ului wireless care, la un moment dat, de-a lungul perioadei de exploatare, „decide” că a sosit momentul să nu mai funcționeze corespunzător. Fragmentează conexiunea, se întrerupe frecvent, ceea ce transformă experiența de navigare într-un „greu de digerat” pentru utilizatorul obișnuit cu o navigare rapidă și fluentă. Nu mai suntem la începuturile internetului și avem niște pretenții, nu-i așa?

Din păcate, routerul wireless nu-ți ascultă întotdeauna aceste pretenții și te obligă să-ți sufleci mânecile și să-l repari, asta dacă nu apelezi la soluția simplă, un restart al dispozitivului. Restartul funcționează, de obicei, ca o soluție de moment, dar nu rezolvă problema definitiv. Există trei cauze posibile ale comportamentului ciudat al routerului wireless:

  • driverul wireless al PC-ului este învechit;
  • driverul routerului este depășit;
  • setările routerului – se poate ca routerul să nu ma fie optimizat pentru o funcționare corespunzătoare.

Soluții
Fiecare problemă are și soluții mai mult sau mai puțin complicate. În principiu, dacă ești un utilizator cu experiență și ai mai butonat pe calculatorul tău pe la diferite setări, te vei descurca să-ți repari singur routerul.

Actualizarea driverului wireless: mergi pe site-ul producătorului laptopului tău și caută acolo ultimele drivere disponibile pentru modulul wireless. Majoritatea producătorilor mari oferă acest suport utilizatorilor. Astfel, pentru cele mai utilizate branduri, vei găsi mai jos unde să cauți:

Dellhttp://www.dell.com/support/home/us/en/19/Products/

HP http://www8.hp.com/us/en/drivers.html

Toshibahttp://support.toshiba.com/drivers

Sonyhttp://esupport.sony.com/perl/select-system.pl?DIRECTOR=DRIVER

Lenovohttp://support.lenovo.com/us/en/products?tabName=Downloads

Trebuie doar să găsești modelul laptopului tău, sau modelul plăcii de rețea pentru a putea identifica driverul pe care va trebui să îl descarci. Odată descărcat, driverul se va instala ușor, iar la finalul procesului, routerul ar putea să funcționeze normal.

Actualizarea firmware-ului routerului: pentru asta ar trebui să te pricepi puțin. Operațiunea diferă în funcție de tipul de router pe care îl ai. Pentru majoritatea modelelor actualizarea trebuie făcută manual. Va trebui să mergi pe site-ul producătorului, să cauți tipul de router pe care îl ai, să descarci firmware-ul nou și să te loghezi în routerul tău și să instalezi obiectul descărcat. Va trebui să știi IP-ul routerului și să-l folosești pentru a te loga prin intermediul browserului. Caută specificațiile exacte pentru instalarea corectă a firmware-ului în funcție de tipul de router.

Setările routerului: sunt ultimul lucru care ar putea sta la baza funcționării defectuoase a dispozitivului. Se poate ca, dacă ai un router nou, acesta să nu fie compatibil cu laptopul tău de câțiva nai. Routerele noi sunt dual band ceea ce le permite să transmită atât pe rețele de 2,4 GHz, fie de 5 GHz. Mai jos ai câteva sfaturi utile care te pot ajuta pentru a rezolva problema rapid:

  • Conectează-te pe rețeaua de 2,4 GHz dacă ești conectat pe cea de 5 GHz;
  • Asigură-te că setările pentru rețele sunt puse pe pe modul Auto;
  • Oprește eventualele măsuri suplimentare de securitate, cum ar fi filtrarea adreselor MAC, izolarea rețelei sau setări protejate pentru Wi-Fi;
  • Asigură-te că modul rețelei wireless nu este pus pe Mixed;
  • Dacă nu vrei să te complici, resetează routerul la setarile din fabrică, și urmează pașii simpli de instalare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *