formatare-hdd

Cum să îți ștergi toate datele de pe hard disk în Windows 10?

În cazul în care plănuiești să îți schimbi laptopul sau desktopul, vei avea nevoie să-ți iei unele măsuri pentru a te asigura că tranziția nu va avea urmări negative. Ștergerea completă a datelor de pe unitatea de stocare este o măsură obligatorie. Este recomandat ca, înainte să îți iei adio de la datele de pe unitatea de stocare veche, să faci un backup. Selectează fișierele și datele pe care dorești să le păstrezi și copiază-le pe o altă unitate de stocare sau urcă-le în cloud.

Probabil, ca un utilizator precaut, după ce ți-ai salvat datele de care e nevoie, ai reinstalat sistemul de operare. În același timp, ai șters toate fișierele care conțin informații personale. Totuși, nu ai terminat. Ar mai fi ceva de făcut înainte de a renunța la vechiul dispozitiv, ștergerea completă a unității de stocare.

Acum, majoritatea sistemelor moderne au renunțat la unitățile de stocare mecanice și vin cu SSD-uri, mai rapide și mai fiabile. Aceste unități de stocare cu performanțe net superioare sunt utilizate ca hard disk-urile clasice. Totuși, când vine vorba de o ștergere completă, acest lucru este ceva mai greu de realizat. Simpla ștergere a fișierelor nu este suficientă. Chiar dacă golești folderul Recycle Bin, datele mai pot fi recuperate cu o aplicație dedicată acestui scop.

Poți reseta Windows 10 la setările inițiale „de fabrică” cu uneltele încorporate în sistemul de operare, dar dacă vrei o soluție mai sigură. În cazul ștergerii complete a unei unități de stocare mecanice, ar trebui să te orientezi către o utilitate care respectă standardul DoD 5220.22-M.

Cum ștergi unitatea de stocare în Windows 10

Cu ajutorul uneltei de recuperare a datelor din Windows 10, poți, în același timp, reseta sistemul și șterge unitatea de stocare. Urmează calea Settings – Update & Security –  Recovery. Odată ajuns aici, acționează comanda Get Started.

Odată ce ai trecut prin acești pași, va apărea o fereastră din care va trebui să selectezi fie opțiunea de ștergere completă și reinstalare a sistemului de operare, fie reinstalare cu păstrarea fișierelor. După selectarea uneia dintre cele două opțiuni, PC-ul va porni procesul de resetare.

Ștergere completă cu Disk Wipe

Disk Wipe este o aplicație gratuită care poate rula de pe un stick USB, având ca funcție esențială ștergerea completă a datelor de pe o unitate de stocare. Trebuie doar să descarci aplicația și să o instalezi pe un stick USB bootabil, mediu din care o vei rula în momentul în care dorești ștergerea completă a datelor. Interfața aplicației este simplă și intuitivă, ceea ce o face accesibilă oricărui utilizator.

În timpul procesului, aplicația va întreba dacă vrei ca unitatea de stocare să fie reformatată în NTFS, FAT sau FAT320

Disk Wipe este doar una dintre aplicațiile disponibile pentru ștergerea completă a fișierelor. Dacă dintr-un motiv sau altul nu este potrivită pentru tine, poți explora oricând alte variante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *