Temperatura procesorului este un indicator vital care te ajută să menții „sănătatea” sistemului tău, indiferent că este vorba de un laptop sau de un desktop.
Procesoarele, în condițiile unei utilizări intensive se pot încălzi destul de tare. Creșterea temperaturii peste limitele maxime admise poate duce la defecțiuni grave ale întregului sistem. Pentru a preveni astfel de „dezastre”, este esențial ca temperatura să fie menținută la nivelul recomandat, chiar dacă acest efort presupune diminuarea puterii generale de procesare. Temperatura procesorului trebuie monitorizată, astfel încât, atunci când depășește nivelul recomandat să se ia acțiunile care se impun.
Când trebuie să „tragem semnalul de alarmă”?
Din păcate nu este evident care este temperatura dăunătoare procesorului. Poți constata că procesorul tău are o temperatură de 30 de grade Celsius în idle, sau de 40, 50, 60 sau chiar 70 de grade Celsius. Este cazul să te alarmezi? Nu înainte de a consulta temperaturile normale recomandate pentru procesorul tău. O căutare pe Google după modelul procesorului îți va oferi toate detaliile tehnice de care ai nevoie, inclusiv temperatura maximă recomandată.
Situația ideală este ca procesorul să fie întotdeauna sub valoarea temperaturii maxime cu 30 de grade Celsius. Odată ce ai aflat care este temperatura sub care trebuie să se mențină procesorul tău, este momentul să trecem la uneltele de măsurare.
Windows 10 oferă o astfel de funcție. De aceea este nevoie de instalarea unei aplicații dedicate acestui scop. Din fericire, avem noi câteva sugestii.
MSI Afterburner
Dezvoltatorii acestei aplicații, probabil gameri, la rândul lor, au construit-o, parcă, special pentru această categorie de utilizatori. Designul spune tot despre publicul țintă. Din punct de vedere funcțional, aplicația este foarte bună. Odată instalată, va afișa un grafic în care oferă informații despre temperatura procesorului, dar și o serie de alte valori importante pentru buna funcționare a sistemului.
Open Hardware Monitor
Este o altă aplicație care are, printre funcțiile ei și pe cea de măsurare a temperaturii procesorului. Este o aplicație cu design minimalist, dar completă din perspectiva funcțională. Indică atât temperatura procesorului, cât și pe cea a plăcii grafice, precum și viteza ventilatoarelor.
Core Temp
Este o aplicație dedicată celor care vor să-și contreze atenția către procesor. Pe lângă monitorizarea temperaturii, aplicația oferă și o serie de alte informații, cum ar fi numele, numărul de nuclee folosite. De asemenea, va avertiza dacă valorile normale de temperatură sunt depășite.
În cazul în care folosești oricare dintre aceste aplicații, sau o alta și descoperi temperaturi ridicate la nivelul procesorului, este recomandat să mergi cu PC-ul la un service. S-ar putea să fie vorba de niște defecțiuni care, remediate le timp, nu vor presupune costuri ridicate. Totuși, dacă amâni vizita le service, sistemul își va continua degradarea.