freelancer

Freelancerii, un risc de securitate pentru companii?

Colaborare companie-freelancer este una cu beneficii de ambele părți. Din perspectiva companiilor, o colaborare cu un expert independent duce la rezultate mult mai rapid decât lucrul cu angajat nou, iar din perspectiva freelancerilor, acest tip de colaborare le oferă o independență extinsă și posibilitatea de a-și tria proiectele în care doresc să se implice.

Cel puțin la prima vedere, este o situație win-win. Ambele părți se bucură de avantaje, iar colaborarea poate fi una fructuoasă. Totuși există și unele probleme care devin din ce în ce mai vizibile odată cu extinderea acestui tip de colaborare. Unele dintre cele mai grave sunt cele legate de securitate informatică a companiilor.

Totuși, migrarea către cloud schimbă modul în care lucrăm. Aplicațiile și resursele online ale companiilor pot fi accesate și operate de la distanță, de la uneltele banale de comunicare, până la aplicații complexe care permit cooperarea la distanță între echipe. Pandemia a amplificat importanța și beneficiile lucrului la distanță dar, în același timp, a venit să sublinieze și o serie de vulnerabilități pe care această abordare le are.

Pe măsură ce tendința profesioniștilor de a se orienta către munca independentă se amplifică, iar colaborările freelancer-companie devin normă, se accentuează și riscurile legate de securitate. Conexiunile nesigure la internet sunt principala problemă, așa că specialiștii în domeniu caută soluții pentru ca relația de colaborare freelnacer-companie să se deruleze în condiții de siguranță pentru ambele părți.

Provocările construirii unui mediu sigur sunt unele majore și evoluează cu rapiditate, așa că este extrem de greu ca ritmul dezvoltării soluțiilor de securitate informatică să îl depășească pe cel al apariției vulnerabilităților.

Pe lângă soluțiile tehnice propuse de specialiști, un comportament responsabil adoptat de ambele părți poate juca un rol esențial în menținerea siguranței relației de colaborare în mediul online. Așadar, fiecare ar trebui să adopte un set de măsuri pe care să le respecte atunci când gestionează date sensibile. În primul rând, să aibă o conexiune sigură la internet, respectiv să nu se conecteze pe un Wi-Fi public. În același timp, gestionarea mesajelor de tip phishing sau a celor care conțin link-uri ciudate este un alt aspect esențial.

Munca la distanță și colaborările externe vor deveni normă în perioada următoare, așa că, însușirea unui comportament responsabil, poate reduce semnificativ riscurile informatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *