ai

Inteligența artificială de la Google poate transforma cuvintele în muzică

Google a dezvoltat o inteligență artificială denumită MusicLM care poate transforma bucăți de text în muzică. Bucățile muzicale pe care le creează pot dura până la câteva minute.

MusicLM nu este încă disponibil publicului larg dar, conform realtărilor The Verge, modelul este similar cu generatorul de imagini dezvoltat de Open AI. MusicLM a fost descris de Google într-o lucrare științifică semnată de 13 cercetători. Lucrarea conține și o serie de materiale muzicale create cu MusicLM, materiale aparținând unor genuri variate, de la tehno, swing, jaz, death metal, rap, muzică electronică, până la muzică de relaxare.

Tool-ul poate genera muzică și dintr-o combinație formată din bucăți de melodii și fraze. De asemenea, poate mixa genuri muzicale diferite pentru a da un linie melodică nouă.

Cercetătorii care au dezvoltat sistemul spun că MusicLM este, din punctul de vedere al performanțelor, net superior versiunilor anterioare atât în ceea ce privește calitatea audio, cât și fidelitatea în transpunerea textului. Mai mult, MusicLM a demonstrat că poate adapta bucăți muzicale astfel încât să le încadreze în stilul setat.

Dacă te-ai entuziasmat la aflarea capabilităților MusicLM și abia aștepți să îți poți crea propria muzică, s-ar putea să suferi o dezamăgire. Google nu intenționează să lanseze o variantă pentru utilizarea de masă. Cercetătorii se tem că poate genera conținut muzical neadecvat, respectiv care să nu corespundă normelor sociale și culturale.

Totuși, poate servi ca bază pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale care poate genera muzică bazându-se pe aproximativ 5.500 de perechi muzică-text.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *