home-office

Lucrezi de acasă? Uite de ce ai nevoie pentru a-ți crea un spațiu de lucru ergonomic

Orice spațiu de lucru ar trebui să fie, în primul rând, confortabil și sigur. Dacă munca ta este una de birou, pe termen lung s-ar putea să observi o serie de efecte negative destul de serioase. Așadar, construiește-ți un spațiu de lucru ergonomic acasă, pentru ca singurul efect al zilelor de home office să fie productivitatea.

Cu siguranță ai văzut o serie de soluții costisitoare. De la scaune care promit o susținere ergonomică, la birouri care se ridică la acționarea unui singur buton, sau diferite dispozitive care te ajută să eviți sedentarismul la birou. Bineînțeles, toate aceste soluții sunt foarte bune, dar vin cu niște costuri substanțiale. Așa că, ar trebui să începi să adaptezi ceea ce ai deja. Câteva reglaje fine nu vor înlocui soluțiile scumpe, dar îți vor îmbunătăți simțitor condițiile.

La ce trebuie să acorzi atenție la configurarea biroului de acasă?

Sunt 4 zone principale cărora ar trebui să le acorzi atenție. Dacă faci reglajele potrivite, diferențele vor fi simțitoare.

Cap și gât

Pentru preveni accidentările la gât, umeri și spate, ar trebui să te concentrezi să îți poziționezi capul în poziție verticală deasupra gâtului. Prin această postură vei crea presiune redusă și, implicit, vei diminua riscul apariției unor dureri.

Cauza este poziționarea laptopului sub nivelul ochilor, ceea ce te va face să te apleci. Ridică laptopul pe un suport pentru ca privirea să meargă drept spre monitor.

Poziția mâinilor și a încheieturilor

Mâinile și încheieturile ar trebui să fie într-o poziție neutră. Întinde brațele pe masă astfel încât mâna și încheieturile să fie sprijinite de masă, fără presiune. Ajustează laptopul astfel încât, prin utilizare să nu ai presiune la nivelul încheieturilor.

Postura în șezut și suportul pentru spate

În poziția șezut, unghiul dintre partea superioară a corpului și cea inferioară ar trebui să fie de 90 de grade. Cel puțin teoretic, aceasta este poziția corectă. Practic, dacă petreci multe ore la birou, ar fi bine să te lași puțin pe spate, în așa fel încât să ai susținere în zona lombară. Nu ai nevoie de un suport sofisticat. O pernă mai mică poate să-ți ofere suportul de care ai nevoie.

Pauze

Este foarte important să faci pauze. Ridică-te de la birou în jur de 10 minute la fiecare oră. Dacă în aceste 10 minute faci și niște exerciții de stretching este perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *