internet

Inventatorul internetului dezvăluie un plan pentru a face mediul online mai sigur

Internetul nu este ceea ce inventatorul său, Tim Berners-Lee și-ar fi dorit să devină. De aceea, Berners-Lee vine cu un plan pentru a îmbunătăți protecția datelor personale și a securității online. Deși este o resursă deschisă în care oricine poate inova, face cumpărături, se poate documenta, se poate informa și poate interacționa cu oricine, în orice parte a lumii. Aceste beneficii și libertăți incontestabile vin cu un cost pe care nimeni nu-l bănuia: colectarea, controlul și manipularea datelor cu caracter personal.

În ultimii ani Sie Tim Berners-Lee a colaborat cu o echipă de cercetători de la MIT pentru dezvoltarea unei platforme descentralizate care să ofere fiecărui utilizator de internet controlul deplin asupra datelor sale. Solid (Social Linked Data) a ajuns recent să fie folosită de primul startup, Inrupt, prin care Berners-Lee, împreună cu asociatul său, John Bruce și o echipă restrânsă de programatori, speră să reducă nivelul de control pe care îl exercită giganții internetului în mediul online.

Vizați de acest proiect sunt Google și Facebook. Berners-Lee spune că acum este momentul pentru o astfel de acțiune, mai ales după ce Facebook a eșuat în repetate rânduri să-și protejeze utilizatorii.

Platforma Solid are la bază un fișier POD (Personal Online Data) care conține toate datele legate de utilizator. De la imagini, fișiere video, date personale, istoric de navigare online, etc. Totat datele utilizatorului sunt centralizate în acest fișier POD care va fi stocat pe un server dedicat acestor fișiere. În momentul în care o companie va dori să folosească datele personale ale unui utilizator, respectiv să primească POD-ul său, nu o va putea face fără permisiune.

Mai mult, solicitantul POD-ului va primi doar informațiile pe care utilizatorul dorește să i le furnizeze. De exemplu, o rețea socială ar putea cere permisiunea de a avea acces la numele utilizatorului, vârsta, numărul de telefon și la unele imagini pe care acesta ar vrea să le transmită. Întotdeauna utilizatorul va avea dreptul să refuze accesarea POD-ului său de către terți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *