Majoritatea utilizatorilor de internet își încep sesiunile de navigare de pe Google. Chiar dacă motorul de căutare pare să ofere referințe pentru orice informație am căuta, nu reușește, totuși, să ajungă la toate resursele disponibile online. Există o parte a internetului, deep web, care poate fi explorată cu motoare de căutare speciale. Mai jos, vom descrie câteva dintre aceste unelte.
În primul rând, ce este deep web?
Deep web sau internetul invizibil este un concept care, poate părea mistic și înspăimântător, în același timp. Ei bine, nu este chiar așa, cel puțin atât timp cât nu te afunzi până în cel de-al treilea strat al internetului, dark web-ul. Așadar, internetul are trei straturi:
- Suprafața sau Surface Web este acea parte a internetului care concentrează cea mai mare densitate de utilizatori. Aici acționează și Google și alte motoare de căutare care monitorizează acest strat și indexează resursele care apar. Acest strat este internetul obișnuit pe care îl cunoaște toată lumea.
- Deep Web este cel de-al doilea strat al internetului care conține baze de date, servere și programe care nu vor apărea în rezultatele căutărilor curente derulate în stratul de suprafață. Experții consideră că Deep Web este mult mai mare decât Surface Web.
- Dark Web este un concept despre care auzi la știri sau în filme. Acest strat și-a câștigat reputația opțiunile pe care le oferă pentru camuflarea activităților ilicite. Bineînțeles, acest strat al internetului nu este dedicat în totalitate activităților ilicite, iar pentru accesarea lui este nevoie de un browser specializat ca Tor.
Să revenim la Deep Web și la motoarele de căutare cu ajutorul cărora îi vei putea explora resursele.
Pipl se pretinde a fi cel mai mare motor de căutare a istoricului oamenilor. Motorul de căutare permite utilizatorilor să caute prin dosare și sentințe judecătorești, diferite directorii, precum și prin bazele de date care permit căutarea. Astfel, poți obține mai multe informații despre o persoană decât ai putea să o faci explorându-i profilul de Facebook sau de Linkedin. Obiectivul Pipl este acela de a oferi suport în prevenția fraudei precum și cel de a contribui la o derulare mai rapidă a anchetelor.
DuckDuckGo este un motor de căutare concentrat pe protecția datelor personale, așa că nu își urmărește utilizatorii. Permite și căutarea pe internetul de suprafață.
Wayback Machine vine cu o opțiune interesantă. Spre deosebire de Google și Bing care arată informațiile care se regăsesc pe un site la momentul căutărilor, Wayback Machine oferă acces și la conținutul care nu mai este disponibil pe site. Utilizatorul are la dispoziție o bază de date impresionantă care îi oferă acces la istoricul oricărui site public.