tableta

Sfaturi practice pentru cumpărarea unei tablete – Partea 1

La ce caracteristici te uiți atunci când achiziționezi o tabletă? Majoritatea cumpărătorilor se orientează după preț, iar mai apoi, în a doua fază după marcă, ignorând într-o măsură consistentă atributele tehnice ale dispozitivului pe care urmează să-l achiziționeze, mai ales în condițiile în care după ce, în ultima vreme vânzările de tablete au scăzut considerabil, cumpărătorii revenindu-și din frenezia cumpărării de gadget-uri și gândindu-se dacă au cu adevărat nevoie de o tabletă dacă au deja un smartphone performant.

Chiar dacă au început să existe dubii, o tabletă este folositoare când nu ai nevoie de funcțiile complete ale unui laptop, iar telefonul mobil are un display pre mic pentru a putea citi sau pentru a viziona materiale video. Ai nevoie de un dispozitiv intermediar pentru relaxare și divertisment, dar care, la nevoie să-ți faciliteze accesul la e-mail, la serviciile de mesagerie instant pe care le folosești sau la rezolvarea unor task-uri de bază pentru serviciu. Dacă te-ai hotărât că ai nevoie de o tabletă, cumpără, nu te avânta la prima ofertă.

2 în 1 sau tabletă simplă?
Uite o alegere interesantă pe care am dezbătut-o într-un articol anterior, așa că nu vom relua acum toate avantajele și dezavantajele. Tabletele convenționale vor avea aceleași funcții cu un telefon, în ce dispozitivele 2 în 1 acoperă și o gamă destul de largă din funcțiile unui laptop convențional.

Diagonala
Display-urile tabletelor au diagonale care pornesc de la 6 inch pentru modelele de bază și ajung până la 18,4 inch pentru Samsung View, dar cele mai căutate diagonale sunt între 7 și 10 inch. În acest interval ai și cele mai multe opțiuni, în toate categoriile de prețuri. Poți să cumperi o tabletă de 7 inch și cu 200 de lei, dar dacă te orientezi către dispozitive

Sistemul de operare
Cele mai populare variante sunt iOS, Android sau Windows. Pentru dispozitivele Apple iOS-ul este sistemul predefinit, oferind iPad-urilor o flexibilitate deosebită prin funcțiile pe care le pune la dispoziția utilizatorilor. În plus există o multitudine de aplicații în AppStore care pot oricând să îmbunătățească funcțiile tabletei.

Android este sistemul de operare propus de Google care se regăsește pe cea mai mare parte a tabletelor de pe piață, așa că ai opțiuni atât în materie de hardware, cât și de software. Problema intervine la actualizări. Google lansează actualizări ale sistemului de operare cam o dată pe an. Unii producători aplică aceste tablete, în timp ce alții nu, ceea ce ajunge să devină un dezavantaj major pentru utilizator.

Windows 10, ultima versiune a sistemului de operare de la Microsoft se pretează mai bine pentru utilizarea pe dispozitivele mobile decât versiunile anterioare. Cu toate acestea, rămâne încă un sistem de operare care nu poate scăpa de „fantomele trecutului” și rămâne foarte ușor de utilizat cu tastatură și mouse.

Cum vei utiliza tableta?
Acasă – pentru uz general, consumul de materiale de divertisment și cărți nu ai nevoie de o tabletă vârf de gamă, așa că orientează-te către modele entry-level sau medii.

La serviciu – dacă vrei ca tableta să înlocuiască sau să completeze funcțiile PC-ului de la serviciu, vei avea nevoie de un dispozitiv mai performant. iPad Air, iPad Air 2, Google Nexus 9 sau modelele Samsung Galaxy cu diagonală mai mare sunt opțiuni foarte bune. Dacă dispui de un buget generos, te poți orienta către iPad Pro, Microsoft Surface Pro 4 sau Samsung Galaxy Note Pro.

Pentru gaming – iOS-ul este cel mai recomandar, așa că un iPad 2 ți-ar fi perfect dacă ești un gamer împătimit. Există însă și variante mai ieftine, dar mai greu de găsit, cum ar fi tableta Nvidia Shield K1. Tableta cu sitem de operare Android a fost construită în jurul procesorului quad-core pentru dispozitive mobile de la Nividia, Tegra K1, are un dispay de 8 inch cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și o memorie de 2 GB.

(va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *