placa-grafica

Simptomele care indică probleme la placa grafică

Pentru gameri și pentru cei care fac procesare profesională 3D sau foto-video, placa grafică este o componentă esențială a sistemului și, în același timp, una foarte solicitată. În cazul unei exploatări intense, mai devreme sau mai târziu, va da semne de oboseală sau va genera niște erori. Câteva dintre cele mai frecvente semne de oboseală și erori pe care le poate manifesta o placă grafică suprasolicitată le enumerăm mai departe, alături de posibile rezolvări. Atenție însă, în cazul în care nu ești foarte sigur că problema manifestată de sistem nu este de la placa de bază, atunci ar fi bine să te adresezi unui service autorizat.

Blocarea completă a sistemului

Plăcile grafice uzate pot cauza o blocare totală a sistemului. Aceste blocaje se pot manifesta într-o gamă variată de simptome, de la apariția ecranului albastru, la restartări frecvente ale sistemului sau opriri complete. Bineînțeles, aceste manifestări nu sunt cauzate în mod obligatoriu de către plăcile grafice, dar o defecțiune a acestor componente este o cauză frecventă generatoare a acestor simptome.

Efecte vizuale ciudate

O placă grafică defectă poate genera efecte vizuale ciudate pe ecran. Disfuncțiile la nivelul plăcii alterează modul în care PC-ul redă imaginile, de unde intervin și imaginile redate necorespunzător. Culorile vor fi redate ciudat, iar modelele 3D pot fi redate deformat fără vreun motiv anume.

Ventilator gălăgios

Un indiciu al unei probleme fizice a plăcii de bază este ventilatorul zgomotos la pornirea sistemului sau la pornirea unei aplicații grafice. Acest sunet indică faptul că ventilatoarele sunt suprasolicitate, ceea ce nu este tocmai normal și trebuie investigat.

Căderi de driver

Dacă lucrezi la PC iar ecranul devine negru pentru câteva secunde, iar la revenire ești notificat de căderea driverelor video care au trebuit să fie repornite. Dacă acest simptom se manifestă frecvent intervine în utilizarea normală a PC-ului, indiferent că este vorba de lucru sau divertisment.

Ecran negru

Uneori este posibil ca placa grafică să nu manifeste simptome și, pur și simplu, să nu mai funcționeze. Nu va mai reda nici o imagine. Așadar, dacă PC-ul funcționează dar pe monitor nu apare nimic, placa grafică este de vină.

De obicei, aceste simptome apar când placa grafică ar trebui înlocuită, dar nu întotdeauna. Se mai pot face și unele „reparații” pentru a-i prelungi viața și pentru a amâna investiția.

Actualizarea driverelor

Este posibil ca driverele video să fie vechi, așa că o actualizare a lor s-ar putea să rezolve problemele. Totuși, dacă placa grafică este o generație mai veche, driverele noi ar putea determina o agravare a disfuncțiilor. În cazul unei plăci grafice mai noi, mergi pe site-ul producătorului și caută ultimele drivere pentru modelul tău.

Răcirea

Simptomele se pot manifesta și datorită supraîncălzirii, fenomen frecvent când rulezi aplicații care solicită resursele, cum ar fi jocurile sau aplicațiile de prelucrare foto-video. Monitorizează temperatura, iar dacă vezi că este ridicată, probabil este nevoie de curățarea de praf și înlocuirea pastei termice.

Monitorul

Este posibil ca simptomele să fie generate de monitor. Verifică monitorul, înainte să investești într-o placă grafică nouă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *