voce

Știai că-ți poți face laptopul să vorbească?

Microsoft „ascunde” prin sistemul de operare Windows, o serie de API-uri pe care majoritatea utilizatorilor riscă să nu le descopere niciodată. Una dintre aceste API-uri este și SAPI (Speech Application Programming Interface) care permite utilizarea recunoașterii vocale și a sintezei vocii în interiorul aplicațiilor care rulează pe sistemul de operare Windows. SAPI a fost introdus, de cele mai multe ori, ca API integrat în sistemul de operare și putea fi folosit cu aplicațiile Microsoft Office, Microsoft Agent și Microsoft Speach Server.

În general, majoritatea versiunilor SAPI au fost concepute astfel încât dezvoltatorii software să poată construi aplicații care să aibă capabilități de recunoaștere vocală utilizând un set standard de interfețe, accesibil printr-o varietate de limbaje de programare. Pe scurt, prin intermediul SAPI, poți da glas aplicațiilor Windows pe care le folosești. Nu ți s-ar părea dsitractiv ca laptopul să în ceapă să-ți vorbească atunci când îți faci o prezentare în Power Point, scrii un Text în Word sau te concentrezi la un tabel complicat în Excel? Bineînțeles că ți s-ar părea distractiv, mai ales că nici nu este foarte complicat să-ți faci PC-ul să vorbească.

Tot ceea ce ai de făcut este să copiezi în Notepad următoarea formulă:

Dim message, sapi
message=InputBox(“Enter the text you want spoken”,”Speak This”)
Set sapi=CreateObject(“sapi.spvoice”)
sapi.Speak message

După ce ai copiat-o, salvează fișierul ca .vbs, iar la Save As Type, trece All Files în loc de Text Document.

Odată ce ai creat acest minunat artificiu, îi poți scrie PC-ului tău cam ce ți-ai dori să spună. Tot ceea ce trebuie să mai faci este să dai dublu click pe fișierul salvat. Va apărea o fereastră unde vei putea introduce textul pe care vrei să îl auzi rostit de „vocea” laptopului tău.

Nu ar strica să folosești acest „truc” pentru a-i face o glumă unui coleg de birou și pentru a mai destinde atmosfera încordată de la serviciu. Înainte de a te pune să elaborezi poanta, ar fi bine să verifici dacă SAPI există pe calculatorul respectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *