laptop-618171_640

Cum poți repara o baterie de laptop?

Deși, în momentul în care o baterie de laptop nu mai dă randament, este indicat să o înlocuiești cu un nouă, există și câteva metode prin care ai putea să încerci să repari bateria defectă. Unele dintre metode par extrem de ciudate dar, în unele cazuri pot funcționa. Nu sunt garantate 100%. Totuși, dacă vrei să îți încerci norocul înainte să comanzi o baterie nouă, îți spunem cele mai populare metode, unele dintre ele culese din folclorul utilizării de laptopuri. Ține-te bine și pregătește-te pentru ceea ce urmează.

Metoda 1. Înghețarea bateriei
Se pare că această metodă ar revitaliza bateria atunci când este pe ducă. Așa că, dacă mai vrei puțin timp de lucru pe laptopul tău, înainte să-l conectezi la o priză, ai putea să scoți bateria și să o pui la congelator. Rețeta este relativ simplă: se ia o pungă de plastic, se pune bateria în ea, iar apoi se așează cu grijă în congelator, unde se va lăsa minim 12 ore și maxim 24 de ore. După acest interval se scoate bateria din congelator și trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei. După ce se încălzește, este important să o ștergi bine de condens, înainte să o reintroduci în laptop. Odată introdusă, fă-i câteva cicluri complete de încărcare-descărcare. S-ar putea să observi o îmbunătățire a performanțelor, dar este bine să fi avut inspirația de a comanda o baterie nouă, doar să fie, de rezervă.

Atenție! Metoda înghețului nu este recomandată pentru bateriile cu lithium.

Metoda 2. Răcirea laptopului.
Dacă laptopul tău este dotat cu o baterie lithium ion, pentru a te bucura cât mai mult de performanța acesteia, folosește un cooling pad. Un laptop care se încălzește excesiv, nu doar că nu va funcționa corespunzător, ci va dăuna componentelor sistemului, inclusiv bateriei. În momentul în care bateria se supraîncălzește, pierde energia mai repede, ceea ce diminuează autonomia laptopului și, implicit mobilitatea oferită.

Metoda 3. Recalibrarea bateriei.
Recalibrarea bateriei se face, de obicei, pentru că sistemul de operare nu mai poate calcula câtă energie se mai regăsește în baterie și în cât timp aceasta va fi consumată. Acest lucru se întâmplă dacă laptopul este folosit cu preponderență conectat la priză. Poți identifica dacă este nevoie de o recalibrare după următoarele simptome: fie laptopul nu se încarcă la 100%, fie se stinge brusc, chiar dacă sistemul arată că mai ai timp berechet de lucru. Există unelte de calibrare care pot fi găsite online după modelul laptopului și tipul bateriei sau se poate face manual astfel:

  • încarcă bateria complet și lasă laptopul conectat la priză în jur de 2 ore după ce s-a finalizat încărcarea;
  • deconectează cablul de alimentare și lasă bateria să se descarce complet;
  • lasă laptopul stins în jur de 3-5 ore;
  • repornește-l și lasă bateria să se încarce la capacitate maximă.

Cam așa se face recalibrarea manuală. După acest ciclu, în mod normal, bateria își va reveni.
Sunt doar trei metode de reparație. Vom reveni într-un articol viitor cu altele și mai interesante!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *