Pe piață există sute, poate chiar mii de alternative de laptopuri, așa că, procesul de achiziție al unui astfel de dispozitiv poate fi unul destul de complicat, mai ales dacă nu știi de unde să începi. De la laptopurile ieftine, entry level, până la modelele cu niște configurații dedicate unor sarcini mai complexe, cum ar fi editarea foto-video sau gamingul. Bineînțeles, prețurile cresc odată cu creșterea complexității configurației.
Nu trebuie să-ți cumperi un dispozitiv cu o configurație de top dacă nu îl vei utiliza la maximul potențialului său. Poți să achiziționezi un laptop foarte bun la un preț de sub 2.000 de lei. Dacă îl vei folosi doar la procesarea documentelor office, e-mail și navigare pe internet, un laptop ieftin îți va asigura îndeplinirea sarcinilor zilnice, personale sau de serviciu, în cele mai bune condiții. Un laptop nu foarte scump, care poate îndeplini cu succes funcțiile de bază este perfect pentru studenți, pentru cei care învață să folosească un calculator sau pentru familii care nu vor să cheltuie o avere pentru a vizualiza site-urile de știri sau pentru a viziona materiale video online, de exemplu.
Ce configurație ar trebui să aibă un laptop ieftin pentru a se achita de sarcinile de bază?
- 4GB RAM memorie. Este minimul memoriei RAM de care ai avea nevoie, dar majoritatea laptopurilor ieftine au deja această dotare.
- 320 GB capacitate de stocare. Dacă vrei să mai salvezi documente, filme, poze ai nevoie de cel puțin această capacitate de stocare. Majoritatea laptopurilor ieftine propun 500 GB, așa că nici aici nu vei întâmpina dificultăți.
- Procesor Dual Core. Este o soluție de bază care asigură o procesare rapidă pentru funcțiile de bază.
- Baterie laptop cu autonomie rezonabilă. În principiu, bateria ar trebui să aibă o autonomie de 7-8 ore, dar modelele ieftine merg pe baterii mai mici și mai puțin performante care ajung la o autonomie de aproximativ 5 ore, ceea ce este suficient dacă stai mai mult pe lângă prize.
- Display de 15 inch. Este cea mai frecventă și cea mai accesibilă dimensiune a display-ului. Dispay-urile mai mari, de 17 inch, de exemplu, cresc semnificativ prețul unui laptopului.
“Procesor Dual Core. Este o soluție de bază care asigură o procesare rapidă pentru funcțiile de bază.”
E prea vag. Dual Core inseama Atom (care are 4 thread-uri, desi performanta slaba per total) sau Intel Pentium (care e rapid, dar e overkill pentru cerintele consumatorului obisnuit).
Recomandarea mea pentru respectivele cerinte ale consumatorului ar fi laptopuri de la AMD, cu APU Beema sau Temash. Sunt mai mult decat optime si sunt gasite la o varietate de preturi. De la 1000 la 2000.
Multumim de completari. Foarte complete explicatiile tale!
Si bateria ar fi substantial mai buna decat orice are de oferit Intel sub 2000 de lei (Core i3, Pentium, Celeron, Atom, chiar si daca sunt bazate pe Haswell)