AI

Algoritmii de inteligență artificială pot face predicții exacte cu privire la cazurile de moarte prematură

Algoritmii de inteligență artificială reușesc să demonstreze un grad mai mare de precizie în ceea ce privește previziunile legate de moarte prematură. Astfel, o persoană poate afla dacă are o predispoziție pentru un deces prematur.

Sistemul de inteligență artificială cu astfel de competențe a fost dezvoltat de către un grup de cercetători de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, condus de către Dr. Stephen Weng, profesor asistent de epidemiologie și știință a datelor.

Sistemul a fost instruit să evalueze date medicale provenind de la peste o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie, date pe care le-au folosit pentru a determina care subiecți sunt predispuși la o moarte prematură cauzată de o boală cronică.

Rezultatele au fost surprinzătoare din punctul de vedere al acurateții previziunilor. Nivelul de precizie a fost unul semnificativ mai mare decât cel la care se ajunsese prin alte metode utilizate anterior.

Algoritmii au luat în considerare o serie de date, de la istoricul medical, până la stilul de viață și obiceiurile alimentare ale subiecților. Au fost introduse în algoritmi și date legate de job-urile subiecților, de gradele de risc la care locul de muncă îi expune pe subiecți. Practic. Au fost luate în calcul toate elementele care determină starea generală de sănătate.

Astfel, s-a ajuns la un grad de precizie de 76%.

Studiul derulat la Universitatea din Nottingham nu este sigurul care vizează previziuni privind starea de sănătate. Tot cu ajutorul inteligenței artificiale s-au derulat studii similare pentru determinarea riscului apariției Alzheimer, a autismului, a diabetului, infarctului sau al accidentelor vascular-cerebrale.

Pe viitor acești algoritmi ar putea în practica medicală uzuală și ar putea avea o contribuție importantă la prevenirea unor afecțiuni grave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *