baterie

Ce poți face atunci când bateria smartphone-ului sau laptopului se umflă?

În momentul în care bateria litiu-ion din smarphone-ul sau din laptopul tău cedează, nu vei mai beneficia de autonomia cu care dispozitivele tale te-au obișnuit. Acesta este un inconvenient major mai ales dacă ești un utilizator foarte mobil, dar lucrurile pot degenera până la un moment în care dispozitivul devine periculos. Unul dintre fenomenele care pot pune în pericol utilizatorul este umflarea bateriei, ceea ce s-a întâmplat recent cu modelul Note 7 de la Samsung care, în cele din urmă, a fost scos de pe piață.

Ce este o baterie umflată?

Bateriile litiu-ion se regăsesc în toate dispozitivele pe care le folosim astăzi: laptopuri, telefoane, tablete, brățări de fitness, smartwatch-uri, ebook readere, etc. De ce se folosesc? EI bine pentru că au o serie de calități care le recomandă pentru utilizarea mobilă, cum ar fi autonomie crescută, sunt compacte, se descarcă greu dacă dispozitivul este în stanby și au un impact minim asupra memoriei dispozitivului. Aceste proprietăți le fac eficiente și, implicit, foarte utilizate. Totuși, oricât de bune ar fi, nu sunt perfecte, așa că au și o serie de defecte. Cel mai mare dintre aceste defecte este faptul că sunt instabile.

Litiul este mult mai reactiv decât compușii anteriori folosiți pentru producerea bateriilor. De aceea, aceste baterii sunt construite în așa fel încât să poată opri în cât mai mare măsură eventualele efecte ale unei reacții a litiului. Astfel, bateriile au un spațiu „tampon” între celule și carcasa interioară, iar întreg conținutul bateriei este sub presiune.

Măsurile au fost luate deoarece este posibil ca în momentul în care aceste baterii se supraîncălzesc, sunt supraîncărcate sau, pur și simplu din cauza vârstei, celule interne să elimine o mixtură electrolitică inflamabilă. De la această eliminare, bateria se umflă, semn că măsurile de siguranță au intrat în acțiune, prevenind astfel consecințe care pot deveni catastrofale. În funcție de nivelul emisiilor, bateria se umflă mai mult sau mai puțin.

Acum că ai aflat despre pericolul pe care îl presupun bateriile litiu-ion nu te speria, păstrează-ți calmul și nu îți arunca toate dispozitivele electronice. Aceste baterii sunt foarte sigure datorită modului în care sunt construite. Așadar, chiar dacă o baterie se umflă, nu înseamnă că vor izbucni imediat flăcările.

Cum înlături și depozitezi în siguranță o baterie umflată?

Chiar dacă în momentul în care observă că bateria unuia dintre dispozitivele tale s-a umflat, nu înseamnă că pericolul de incendiu este iminent. Totuși pentru siguranța ta și a celor din jur ar trebui să te oprești imediat din a utiliza dispozitivul, stinge-l și, foarte important, nu-l mai pune la încărcat! Dacă bateria este umflată și te decizi să conectezi dispozitivul la priză, ai șanse foarte mari să ai parte de niște flăcări.

După ce ai făcut toate acestea, încearcă să scoți bateria, dar fără să îi aplici nici un șoc mecanic. De asemenea este important să nu o găurești. Compușii sin interior reacționează cu oxigenul și se vor aprinde foarte ușor.

Odată ce ai înlăturat bateria va trebui să îi izolezi contactele cu bandă izolatoare. În al doilea rând, depozitează bateria într-un loc răcoros și uscat, departe de orice material inflamabil, până când o vei putea duce într-un centru specializat de colectare.

În cazul în care dispozitivul pe care îl ai nu permite scoatere ușoară a bateriei, mergi imediat la un service specializat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *