In timp ce tabletele atrag atentia in ziua de azi exista un motiv pentru care majoritatea oamenilor prefera totusi laptop-urile. Laptop-urile ofera tastatura pentru tastarea mai rapida, sunt mai bune la multitasking si ofera mai multa putere pentru orice, de la editarea video si crearea de prezentari in PowerPoint pana la rularea celor mai noi jocuri.
In plus pentru fiecare din aceste sarcini de lucru exista diferite tipuri de sisteme care pot oferi cele mai bune performante specifice.
Alegerea unui laptop nu este tocmai usoara si e bine sa ai in vedere urmatoarele:
Exista o mare varietate de dimensiuni, caracteristici si preturi, ceea ce face alegerea unui laptop o provocare. De aceea trebuie sa va dati seama de nevoile dumneavoastra. Pentru a lua decizia corecta, urmati aceste 8 sfaturi.
1. Mac sau Windows? Ce sistem de operare vrei sa utilizezi?
Aceasta nu este unul din raspunsurile usoare mai ales daca ati luat in considerare trecerea de la Windows la Mac sau invers. Dar aceasta prezentare scurta a punctelor forte pentru fiecare platforma ar trebui sa va ajute.
Windows 8 sau 7
Notebook-urile cu sistemul de operare Windows sunt in general mult mai accesibile si ofera o gama mult mai larga de optiuni de configurare de la o duzina de furnizori majori. Spre deosebire de Apple, Microsoft si partenerii sai permit utilizatorilor sa cumpere notebook-uri cu ecrane tactile, precum si modele convertibile care sa va permita sa va transformati cu usurinta notebook-ul in modul tableta daca doriti un mix intre laptop si tableta.
Daca folositi des interfata Windows in variantele pana la 7 si nu ati incercat Windows 8, ati putea avea o surpriza. Noul sistem de operare a inlocuit meniul Start cu un ecran de pornire diferit si o serie de noi aplicatii full-screen, touch-friendly desi nu foarte intuitiv pentru lucrul cu tastatura sau cu mouse-ul. Cu toate acestea trebuie tinut seama ca Windows 8 are inca un mod de desktop pentru a rula toate aplicatiile existente, mod similar cu variantele anterioare de Windows.
In general notebook-urile Windows ofera mai multe caracteristici prietenoase mediului de afaceri cum ar fi verificarea biometrica, smartcard si sistemul de management Intel vPro.
Apple OS X Mountain Lion
Apple MacBook Airssi MacBook Pro ofera un sistem de operare X Mountain Lion usor de utilizat. De fapt, unii spun ca Mountain Lion este mai usor de utilizat decat Indraznetul Windows 8. Macbook-urile ofera caracteristici iOS cum ar fi rampa de lansare pentru aplicatiile dumneavoastra, multitouch superior si auto save astfel incat sa va continuati munca de unde ati ramas.
Mac book Air si MacBook Pro au tendinta de a depasi cu mult masinile de Windows atunci cand vine vorba de design industrial, touchpad-ul si calitatea de afisare asta in timp ce PC-urile Windows ofera mai multe optiuni de software.
In final alegerea intre cele doua sisteme de operare trebuie sa se bazeze pe optiunile utilizatorului in cea ce priveste software-ul utilizat in fiecare zi. Pentru fiecare sistem de operare exista software care functioneaza mai la indemana. Desigur si bugetul este unul din factori, laptopurile Apple tind sa fie mai scumpe decat cele cu Windows preinstalat.
2. Alegeti marimea potrivita
Inainte de a va decide asupra oricarui aspect trebuie sa va dati seama de cat de portabil vreti sa fie laptop-ul. Laptop-urile sunt de obicei clasificate in functie de dimensiunile lor de afisare:
- Cele mai subtiri si mai usoare sisteme au in jur de 11-12 inch si cantaresc de obicei 1.5-3.5 kg. Cu toate acestea, la aceasta dimensiune, ecranul si tastatura vor fi un pic prea inghesuite pentru unii utilizatori.
- Oferind cel mai bun echilibru de portabilitate si usurinta in utilizare, laptop-urile cu ecran de 13-14 inch de obicei au o greutate cuprinsa intre 2.5 si 4.5 kg si se incadreaza cu usurinta in poala, oferindu-va in acelasi timp tastatura de dimensiune generoasa si ecran cu suficient spatiu de lucru.
- Cele mai populare dimensiuni pentru gaming si lucru, laptop-urile de 15 inch sunt de obicei destul de voluminoase si grele dar de asemenea costa cel mai putin. Daca nu aveti de gand sa va deplasati frecvent cu laptop-ul dupa dumneavoastra, sistemul cu ecran de 15 inch este o afacere buna. Unele modele de 15 inch au unitati DVD dar veti economisi in greutate daca nu doriti un laptop cu DVD si alegeti sa salvati datele in cloud sau pe stickuri de memorie Flash.
- Daca laptop-ul ramane pe birou toata ziua in fiecare zi un sistem cu ecranul de 17-18 inch ar putea oferi mai multa putere de procesare pentru a juca jocuri de ultima generatie. Datorita dimensiunilor lor pot oferi mai mult spatiu pentru procesoare quad-core de inalta tensiune, cipuri grafice de putere si mai multe unitati de stocare si ventilatoare mai puternice.
3.Verificati tastatura si touchpad-ul
Are tastatura timpul de raspundere rapid si spatiu suficient intre taste? Este touchpad-ul bun de a opera sau are miscari haotice? Cat de bine functioneaza ghesturile multitouch?
In general Apple si Lenovo ofera cele mai bune tastaturi si touchpad-uri. Dell si HP sunt in general destul de fiabile in aceasta categorie.
Tastaturile sunt printre cele mai uzate componente din viitorul laptop asa ca trebuie sa fiti atenti la ergonomia acestora.
4. Cunoasterea specificatiilor notebookului
Specificatiile notebook-urilor cum ar fi procesorul, hard disk-ul, memoria RAM si chip-ul grafic pot zapaci chiar si un pasionat de notebook-uri. Ceea ce aveti nevoie depinde foarte mult de ceea ce aveti de gand sa faceti cu laptop-ul. Sarcini mai intense cum ar fi jocurile 3D si programele de editare video necesita componente mai performante si deci mai scumpe.
Principalele componente care ar trebui sa le aveti in vedere:
CPU: Laptop-urile cele mai ieftine de pe piata au AMD seria E sau Intel Pentium ca procesoare care abia pot face fata aplicatiilor sau sarcinilor de multi-media. Nu va multumiti cu un procesor Intel Core i3 sau AMD seria A daca vreti sa lucrati frecvent cu fisiere mari sau vreti sa jucati jocuri noi.
Daca doriti sa cheltuiti mai mult de 500$ (circa 1500 Lei) ar trebui sa va achizitionati un sistem cu un procesor Intel Core i5 care este capabil de a creste viteza de ceas dinamic atunci cand aveti nevoie de mai multa performanta. Utilizatorii inraiti si gamerii ar trebui sa se multumeasca cu nu mai putin de un sistem Core i7 de preferinta un cip quad-core.
RAM: Cand vine vorba de memorie sau RAM chiar si cele mai ieftine notebook-uri au 4GB , astfel incat sa nu va multumiti cu mai putin de atat. Daca puteti obtine un sistem cu 6-8GB veti fi mai bine pregatit pentru aplicatiile high-end si o multime de multisasking.
Hard Drive: Pentru majoritatea utilizatorilor o unitate cu o putere de procesare mai rapida este mai importanta decat una de marime mare. Daca aveti posibilitatea de a alege, optati pentru un hard disk de 7.200 rpm in loc de unul de 5.400 rpm. Chiar daca aveti o multime de jocuri si filme pe hard disk, unul de 320 GB ar trebui sa va ofere mai mult decat suficient spatiu dar drive-urile de 500GB si 700GB nu costa cu mult mai mult decat cel de 320GB.
SSD: Este un dispozitiv de stocare a datelor care foloseste memorii cu semiconductori similar cu HDD. SSD-urile se deosebesc de unitatile cu discuri dure clasice (HDD) care sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate in miscare.
Aceste dispozitive costa un pic mai mult decat Hard Disk-urile traditionale si vin cu o capacitate mai mica ( de obicei, 128-256 de GB), dar pot imbunatatii considerabil performanta laptop-ului. Acum va puteti bucura de timpi de bootare scazut, raspunderea instatnt la comenzi iar Photoshop-ul este gata de folosit in 4-5 secunde dupa click pe pictograma.
Partea buna e ca puteti creste performanta laptopului si dupa achizitia initiala, adaugand un SSD langa sau in locul vechiului HDD.
Display: Cu cat ai mai multi pixeli, cu avat veti avea o imagine mult mai clara si mai mult spatiu pe ecran. Cele mai ieftine notebook-uri vin cu o rezolutie de 1366 x 768 pixeli. Cu toate acestea daca aveti posibilitatea de a alege un laptop cu un numar mai mare de pixeli 1600 x 900 sau 1920 x 1080, intotdeauna alegeti laptop-ul cu cea mai inalta rezolutie.
Touch Screen: Windows 8 este pur si simplu mult mai distractiv si mai captivant cu un ecran tactil, dar in cazul in care laptop-ul nu este un hibrid cu un ecran flexibil sau rotativ, puteti probabil trai si fara ea. Desi puteti obtine un sistem touch-screen pentru mai putin de 500$/1500 Lei aproximativ , diferenta de pret intre sistemele configurate similar cu si fara touch-screen este de cca 20%.
Cip grafic: Pentru cea mai mare parte, un cip grafic integrat (unul care impartaseste memoria de sistem) va fi mai bun pentru sarcinile de baza, inclusiv navigarea pe internet, vizionarea video si chiar juca unele jocuri. Dar un procesor grafic de la AMD sau Nvidia va va oferi mai multa performanta atunci cand vine vorba de jocuri exigente. Plus, un bun GPU poate accelera viteza de redare video pe de site-uri. Exista cipuri grafice de inalta si joasa performanta. Nvidia detine o lista de cipuri grafice low cat si high-end, la fel si AMD. In general, statiile de lucru si notebook-urile de jocuri vor avea cel mai bun GPU, inclusiv grafica dubla pe cele mai scumpe sisteme.
5.Hibrid sau laptop traditional?
De la lansarea Windows 8, am vazut o serie de modele de laptop hibride care se pot schimba in tableta. Lenovo IdeaPad Yoga are un ecran care se poate apleca inapoi 360 de grade pentru a se putea transforma intr-o tableta, tablete ce se pot desprinde de pe tastatura cum ar fi HP Envy x2 ai notebook-uri cu tastaturi slide-out, cum ar fi Sony VAIO Duo 11.
In celem ia multe cazuri, aceste dispozitive nu ofera o experienta la fel de buna sub forma de comprimate sau la fel de puternice decat un notebook. Daca va place ideea de a folosi laptop-ul ocazional in modul tableta, laptop-ul Yoga este alegerea cea mai buna. Dar, daca doriti flexibilitatea de a utiliza aparatul comprimat independent, un model detasabil este cel mai bun.
6. Nu uitati de durata bateriei laptop!!!
Chiar daca aveti de gand sa va mutati laptop-ul de la birou la canapea si pat sau din birou in sala de conferinte, durata bateriei laptop conteaza. Nimeni nu vrea sa fie legat la o priza, chair daca exista o priza la indemana.
Daca mergeti sa va cumparati un notebook de 15 inch, uitati-va ca durata bateriei laptop sa fie de minim 4 ore. Dar daca sunteti tot timpul plecat si nu aveti unde sa va incarcati laptop-ul, achizitionati un laptop care sa ofere mai mult de 5 ore autonomie, cu 6 ore ar fii ideal.
Nu veti regreta daca optati pentru un laptop si platiti in plus pentru o durata a bateriei suplimentara.Tineti minte ca unele notebook-uri (cum ar fi MacBook Air) au bateriile sigilate si nu se poate face upgrade. Viata bateriei dumneavoastra depinde in mare parte de luminozitatea ecranului si de ce activitati proceseaza.
7.Cat de mult puteti obtine la banii dumneavoastra?
In ziua de azi poti cumpara un laptop utilizabil pentru mai putin de 500$ (aproximativ 1500 Lei) dar daca aveti bugetul mai mare, veti putea obtine un sistem de calitate mai buna, durata de viata mai lunga a bateriei, un ecran performant si capacitate de procesare mult mai mare.
Iata ce puteti obtine pentru fiecare punct de pret:
400-600$: Pentru mai putin de 600$, puteti obtine un notebook cu un procesor Intel Core i5 sau AMD A8 CPU, 4 la 8 GB de RAM si un hard disk de 500GB. Cu toate acestea la acest pret cele mai multe notebook-uri au sasiu de plastic ieftin, ecran cu rezolutie mai slaba si viata bateriei scazuta.
600-800$: La acest pret veti avea aceleasi componente cu cele mai sus dar cu un design inbunatatit cum ar fi sasiul laptop-ului metalic. Producatoriide asemenea, adauga si alte caracteristiciin timp ce urca pe scara preturilor, inclusiv un sunet explosiv si o tastatuta iluminata mult mai bine. Mai puteti obtine si un ecran cu o rezolutie de 1600 x 900 sau mai mare si un Flash Cache.
Mai presus de 800$: In aceasta gama de preturi, va asteptati la notebook-uri care sunt mai portabile, mai puternice sau indeplinesc ambele criterii. Va puteti astepta la un ecran cu rezolutie mare, procesor rapid si grafica de exceptie. Cele mai ultraportabile, cu o viata a bateriei mai mare cum ar fi MacBook Air si Lenovo ThinkPad X1 carbon tind sa coste mai mult de 1000$. Sistemele de gaming high-end si statiile de lucru mobile, de obicei costa mai mult de 1.500$ chiar 2.500$ sau 3000$.
8. Brandul conteaza
Laptop-ul este doar la fel de bun ca si compania care sta in spatele ei. Suportul tehnic corect si la timp este extrem de important. Suportul este doar o parte din ceea ce face ca un brand notebook sa merite banii dumneavoastra. In 2013 Best Laptop Brands, Apple s-a clasat pe primul loc urmat de brandurile Lenovo si Asus.