placa-grafica

Nu funcționează placa grafică? Încearcă să o repari înainte de a o schimba

Placa grafică este un echipament hardware esențial atât pentru gameri cât și pentru utilizatorii care lucrează în grafică. Așadar, o funcționare necorespunzătoare poate afecta nu doar partea de divertisment și relaxare, cât și cea de lucru. De aceea, este bine să fii pregătit cu câteva abordări pentru a putea identifica rapid problema și pentru a o rezolva în cel mai scurt timp.

Bineînțeles, este posibil ca defecțiunile să fie unele fizice, caz în care înlocuirea completă a echipamentului este inevitabilă.

Simptome generale

Jocurile rulează sub performanțe. Dacă experiența de joc este alterată de blocaje sau redări grafice necorespunzătoare, ar trebui să începi să începi investigațiile.

Cade sistemul. De asemenea, în cazul în care apare ecranul albastru în mod repetat sau PC-ul se resetează fără vreun motiv aparent, este posibil ca sursa problemei să fie placa grafică.

Ventilator zgomotos. Acest simptom poate apărea în momentul în care pornești o aplicație care solicită placa grafică. În același timp, poate apărea și în momentul în care pornești PC-ul.

Căderi ale driverelor. Se manifestă prin oprirea ecranului pentru câteva secunde, iar la revenire apare notificarea care anunță o problemă la driverele video.

Ecran negru. Uneori nu exista indicii vizuale. Unele plăci grafice pot să nu mai funcționeze pur și simplu, moment în care nu vei mai vedeam nimic afișat pe ecran.

Reparații rapide posibile

Chiar dacă simptomele de mai sus sunt specifice unei plăci grafice care se apropie de finalul vieții, s-ar putea să nu fie chiar așa. Există câteva intervenții rapide care se pot face înainte de a putea da un verdict clar.

Asigură-te că GPU-ul este activat. Se aplică în general la laptopuri, dar o verificare nu strică dacă este vorba de un PC cu GPU integrat. De ce la laptopuri? Pentru că la o mare parte dintre laptopuri există o opțiune automată care dezactivează GPU-ul în momentul în care dispozitivul nu mai este conectat la priză.

Schimbă setările jocurilor. În cazul în care problemele apar doar la unele jocuri este recomandat să schimbi setările acestora. Unele plăci grafice nu se comportă bine cu anumite setări, așa că o schimbare a acestora s-ar putea să schimbe radical situația. Este important să te documentezi exact, în funcție de tipul plăcii grafice instalate pe dispozitivul tău.

Actualizează driverele. Dacă actualizarea driverelor nu se realizează automat, ar fi bine să te asiguri că  folosești întotdeauna ultima versiune. Vizitează site-ul producătorului pentru a descărca și instala ultimele actualizări.

Dezinstalarea completă a driverelor. Acest lucru este recomandat dacă ai instalat o placă grafică nouă de la un producător diferit față de placa veche. Dezinstalează driverele plăcii vechi și lasă-le doar pe cele ale plăcii noi.

Ai grijă la temperatură. O cauză posibilă a funcționării necorespunzătoare este supraîncălzirea, mai ales dacă problemele apar în momentul redării de grafică 3D. În acest caz, verifică temperatura, iar dacă este ridicată, ia măsuri pentru ca sistemul de răcire să funcționeze corespunzător. Este posibil ca aerisirile și ventilatorul să fie pline cu praf, așa că o curățare este recomandată.

Dacă problemele persistă, contactează un service pentru a primi un diagnostic exact înainte de a face o investiție într-o placă grafică nouă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *