tableta

Sfaturi practice pentru cumpărarea unei tablete – Partea a II-a

Începusem, nu de mult, să construim un ghid practic pentru cumpărarea unei tablete, astfel încât să poți alege dispozitivul care se încadrează atât în buget, dar și în nevoile tale de utilizare. Chiar dacă dispui de un buget generos, nu este recomandat să te avânți pe o tabletă scumpă dacă nu o folosești la capacitate maximă. Înainte de a face primul pas pentru achiziționarea unei tablete, este esențial să știi ce caracteristici tehnice contează și ce trebuie să aibă tableta pentru a veni cât mai bine în întâmpinarea nevoilor tale de utilizator.

Partea de hardware a tabletelor este destul de greu de descifrat deoarece majoritatea producătorilor o mențin într-un oarecare con de umbră. Hai să descifrăm cam ce înseamnă datele tehnice ale tabletei.

Procesoarele
În cazul în care mergi pe o tabletă Apple procesoarele folosite sunt din seria A. Modelele disponibile acum sunt cu procesoare A7, A8, A8X sau A9X. Modelele cele mai recente au și cele mai mari numere, ceea ce înseamnă că oferă și cele mai bune performanțe, iar X-ul denotă un plus de putere, respectiv un procesor care poate rula aplicații mai complexe decât versiunea de procesor fără X. A8 este mai nou decât A7, dar A8X este mai puternic decât A8.

Tabletele Android au procesoare provenite de le o serie de producători. Cele mai populare procesoare sunt din seria Exynos de la Samsung sau seria Snapdragon de la Qualcomm. La ora actuală, cele mai bune performanțe sunt date de seria Snapdragon 800 și Exynos 8. Un alt procesor este Nvidia Tegra disponibil pe dispozitivele produse de Nvidia, dar care sunt mai rare pe piață, cel puțin pe piața locală.

Dispozitivele Windows vor avea procesoare Intel, inclusiv Core m3, i5 și i7. Tabletele cu procesoare Intel Core sunt, de obicei în categoria high-end, iar prețurile lor sunt pe măsură. Tabletele entry și mid level cu Windows au, de obicei, procesoare Intel Atom.

Memoria RAM
Dacă la PC-uri memoria RAM este un argument forte, la tablete, datorită modului în care iOS și Android gestionează resursele, memoria RAM își pierde din importanță. Majoritatea tabletelor au între 1 GB și 4 GB RAM. Bineînțeles, există și tablete sau hibrizi 2 în 1 și cu 16 RAM.

Capacitatea de stocare și posibilități de extindere
Tabletele low-end au o capacitate de 8 sau 16 GB, iar direct proporțional cu prețul, capacitatea de stocare poate ajunge până la 128 GB. În cazul dispozitivelor 2 în 1, capacitatea de stocare crește semnificativ ajungând, la unele modele, și la 1 TB.

Unele tablete au cititoare de carduri pentru a le putea extinde capacitatea de stocare. Dacă te orientezi către o tabletă low-end, este recomandat ca aceasta să fie dotată cu un card reader pentru a putea extinde capacitatea de stocare în cazul în care nevoile o cer.

Bateira
Nu în ultimul rând, autonomia este importantă pentru un dispozitiv mobil. Majoritatea modelelor disponibile pe piață promit o autonomie de o zi în cazul unei utilizări intensive. Totuși, aceasta poate varia în minus, ajungând la 15 ore pentru dispozitivele high-end, în timp ce pentru cele medii și low, autonomia ajunge la șapte-opt ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *